Zijn kernreactors die werken met gesmolten zout de toekomst?

Jean-Paul Keulen

23 November 2023 16:01

Twee personen in beschermende witte pakken doen bij een industrieel-ogende opstelling met een blauwe lichtgevende gloed onder zoek naar kernreactors op basis van gesmolten zout

In 2017 startte het Nederlandse nucleaire instituut NRG bij de kernreactor van Petten naar verluidt het eerste experiment met thorium-houdend gesmolten zout sinds de jaren zestig: het Salt Radiation Experiment, ‘afgekort’ SALIENT.

Op papier hebben kernreactors die werken met gesmolten zout een hele waslijst aan voordelen ten opzichte van de huidige kerncentrales. En onder andere de Nederlandse start-up Thorizon denkt zo’n reactor al over tien jaar aan te kunnen bieden.

Je kunt er bijna gif op innemen. Zet een berichtje over kernenergie online en binnen een paar minuten begint er iemand in de reacties over thorium en gesmolten zout. Zouden we reactors hebben die daarmee werken, dan zouden alle problemen waar kerncentrales nu mee kampen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dus, hop, schouders eronder en bouwen die dingen!

Geen meltdown

Nu klinken gesmolten-zout-reactors met thorium als brandstof inderdaad veelbelovend. Een kans op een meltdown is er niet. Het afval dat ze produceren, blijft veel minder lang radioactief. Sterker nog: je kunt ze zelfs gebruiken om het afval van reguliere kerncentrales weg te werken. En waar reguliere kerncentrales alleen worden geleverd in de maat XL, zijn kleine gesmolten-zout-reactors heel goed mogelijk – waardoor je ze bij wijze van spreken aan de lopende band kunt produceren.

Zijn dit soort kernreactors inderdaad de hoop voor de toekomst? En zo ja, wélke toekomst? Hebben we het hier over apparaten waar we nog decennialang op zullen moeten wachten? Of staat er, zoals de Nederlandse start-up Thorizon voor ogen heeft, over tien jaar al een eerste gesmolten-zout-reactor?

Dit is het begin van het artikel over gesmolten-zout-reactors. Het hele verhaal lees je in het dubbeldikke winternummer. Deze nieuw vormgegeven editie ligt nu in de winkel of is online te bestellen via de knop hieronder.

Beeld: Thorium Energy World


Meer Artikelen