Dit zinkgat in Nieuw-Zeeland is gigantisch

Naomi Vreeburg

08-05-2018 10:59:40

zinkgat

In Nieuw-Zeeland verscheen onlangs een zogenoemd sinkhole, oftewel een zinkgat. En als je hierin kijkt, kijk je eigenlijk naar het verleden.

Toen boer Colin Tremain afgelopen week zijn land verkende, stuitte hij op een (niet zo zeldzaam, maar zeker wel) fascinerend natuurfenomeen: een zinkgat. Oftewel, een grote kloof in de grond in de plaats Rotoura, Nieuw-Zeeland. En het ging hierbij beslist niet om een kleintje. De afmetingen van het zinkgat waren bijna 200 meter lang bij 20 meter breed op sommige stukken, en ook ongeveer 20 meter diep.

Interessant voor geologen die af en toe in het zinkgat koekeloeren. Het is dan alsof je in het verleden staart. Op de bodem van de kloof is namelijk 60.000 jaar oud lava gevonden en een paar meter daarboven sediment dat werd gevormd toen er een meer ontstond op deze plek.

Ingestort dak

Geoloog Douwe van Hinsbergen (Universiteit Utrecht) noemt zo’n enorm groot zinkgat een spectaculair fenomeen. Hij geeft aan dat de kloof waarschijnlijk is ontstaan door hevige regenval in Nieuw-Zeeland. “Het zinkgat wordt gevormd doordat er ondergronds materiaal wordt afgevoerd – je maakt in feite een grot, waarna het dak instort.”

Er zijn dan ook meerdere zinkgaten gevonden in deze regio van Nieuw-Zeeland. Maar dit is een van de grootste die Bradley Scott, een Nieuw-Zeelandse vulkanoloog, ooit heeft gezien, zo laat hij weten aan lokale media.

Hoewel het interessant is dat de geschiedenis van het land wordt blootgelegd door de kloof in de grond, vindt Van Hinsbergen het niet zo bijzonder dat er “zoals dat in het jargon heet, 60.000 jaar oude lava is ‘ontsloten’. Met het aanleggen van wegen, of in rivierbeddingen, worden dat soort ontsluitingen van het gesteente onder het maaiveld ook gemaakt.”

Hekwerk

Het zinkgat zal naar alle waarschijnlijkheid nog langer, breder en dieper worden. Boer Colin doet dan ook geen moeite om de kloof dicht te gooien met aarde. Wel zet hij er een hek omheen zodat hij geen oude koeien uit het zinkgat hoeft te halen.

Bronnen: National Geographic, Atlas Obscura

Lees ook:

KIJK 5/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis