‘Zonneprobe’ Parker schiet kiekje van de aarde

kijkmagazine

25 October 2018 11:08

Op weg naar de eerste flyby van Venus, heeft ruimtevaartuig Parker Solar Probe weer iets moois te delen.

Iets meer dan twee maanden onderweg is die, de Parker Solar Probe. Het ruimtevaartuig heeft de belangrijke taak gekregen onze zon te onderzoeken. Gelukkig betekent dat niet dat er geen tijd is voor een beetje fun. Zo stuurde de ‘zonneprobe’ een kiekje van onze aardkloot – vinden we leuk.

Lees ook: Parker Solar Probe stuurt vakantiekiekje

WISPR bestaat uit twee aparte telescopen die verschillende hoeken van de ruimte vastleggen. Op de rechterfoto zie je de aarde.

Lage resolutie

Het onbemande ruimtevaartuig schoot het plaatje (zie foto hierboven) vorige maand al, 25 september, op een behoorlijke 43 miljoen kilometer van hier. De aarde is niet te missen – de felle bol op de rechterfoto te zien. De vlek, iets onder de aarde, is overigens (helaas) geen bijzonder hemellichaam, maar de reflectie van de lens.

De foto’s zijn genomen met de Wide-field Imager for Solar Probe – ofwel WISPR – het enige instrument aan boord van de Parker Solar Probe die foto’s kan nemen. Omdat WISPR speciaal ontwikkeld is om de corona – de hete atmosfeer rond de zon – te onderzoeken, zijn de plaatjes die de probe van andere zaken, zoals de aarde, maakt net anders dan we gewend zijn (zie foto hieronder).

Een beetje scheef lijkt de aarde op de foto van WISPR. Volgens NASA is dat te wijden aan de lagere resolutie van het instrument, waardoor de maan en de aarde samengevoegd zijn tot deze gekke ‘bol’.

Flyby

Omdat een reisje naar de zon niet zonder gevaar is, is de route van de Parker Solar Probe tot in detail uitgestippeld. Momenteel is het vaartuig op weg naar Venus, waar die in totaal zeven keer langs zal vliegen. Parker gebruikt de pull van Venus tijdens deze flyby’s om uiteindelijk precies aan de rand van de corona te belanden – op 6,1 miljoen kilometer van het gloeiendhete oppervlak van de zon.

Bronnen: New Atlas, NASA

Beeld: NASA/Naval Research Laboratory/Parker Solar Probe

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Foto's