Zonnevliegtuig vliegt zonder zon

KIJK-redactie

12 juli 2010 16:00

Het Zwitserse zonnevliegtuig Solar Impulse landde donderdagochtend na een succesvolle nachtvlucht. Hiermee is het doel om in 2013 de aarde rond te vliegen met de opvolger van dit toestel dichterbij gekomen.

Drie maanden geleden berichtte KIJK over de succesvolle testvlucht van de Solar Impulse (zie: Solar Impulse maakt eerste vlucht). Nu de volgende primeur: het vliegtuig heeft een nachtje doorgehaald. Dit is bereikt door een combinatie van slim vliegen, genoeg opgeslagen energie en extreme zuinigheid.

De Solar Impulse steeg woensdagochtend om 6.51 uur op. Gedurende de dag klom het vliegtuig tot een hoogte van 8500 meter; boven het wolkendek werden de zonnepanelen optimaal beschenen. Toen de schemering inviel, zette het vliegtuig een langzame daling in om energie te besparen. Het restje energie nodig om het toestel in de lucht te houden, werd geleverd door de ruim 400 kilogram aan lihium-polymeer-batterijen. 26 uur na het opstijgen landde de Solar Impulse en hiermee was de nachtvlucht een groot succes.

Initiatiefnemer Bertrand Piccard (de man die in 1999 de eerste non-stop ballonvaart rond de wereld maakte) verklaarde enthousiast na de vlucht: “Nu houdt niets ons meer tegen voor een eeuwigdurende vlucht.” Maar of een eeuwigdurende vliegtuigvlucht iets is wat we willen, is natuurlijk de vraag…

Bekijk dit filmpje voor technische details van de Solar Impulse:

Bronnen: BBC News

Beeld: © Solar Impulse/Keystone Pool/Dominic Favre










Meer Filmpjes