Zuid-Afrikanen testen alternatief voor UAV

KIJK-redactie

19-08-2014 13:00:08

Omdat UAV’s een aantal beperkingen hebben, is er een alternatief voor bedacht: de AHRLAC. Vorige week werd dit luchtvaartuig getest.

UAV’s worden in het leger regelmatig gebruikt voor het verkennen van gebieden. Helaas hebben deze onbemande luchtvaartuigen een aantal beperkingen: het kost veel geld om ze aan te schaffen, ze zijn moeilijk te besturen en kunnen weinig vracht (zoals spionagecamera’s) meenemen. De Zuid-Afrikaanse luchtvaartbedrijven Aerosud en Paramount Group zijn al een aantal jaar bezig om een goedkoop alternatief te ontwikkelen. 13 augustus werd hun luchtvaartuig, genaamd AHRLAC, publiekelijk getest.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De AHRLAC (voluit Advanced High-performance Reconnaissance and Surveillance Aircraft) is door de stand van zijn propellers – achter de motoren – in staat om langzaam te vliegen. Hierdoor kan een gebied goed worden verkend. De maximale snelheid is ongeveer 500 kilometer per uur en hij kan 7,5 uur in de lucht blijven.

Bovendien kan het luchtvaartuig tot 800 kilogram aan vracht bij zich dragen (exclusief brandstof en twee vliegeniers), waardoor het een lading camera’s kan meenemen op zijn spionagevlucht. Maar ook raketten kunnen aan boord worden gebracht, waardoor de AHRLAC eventuele vijanden kan weren.

Bron: Popular Science

Tekst: Naomi Jansen

Beeld: Aerosud & Paramount GroupPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws