Zwitsers bouwen nieuw type horloge

André Kesseler

16-09-2017 10:00:18

horloge

Het Zwitserse bedrijf Zenith brengt een nieuw type mechanisch horloge op de markt.

Christiaan Huygens  (1629 – 1695) was een druk menneke. Hij was niet alleen  wis-, natuur- en sterrenkundige, maar ook sciencefiction-schrijver en uitvinder. In die laatste rol bedacht hij onder meer het slingeruurwerk en patenteerde hij in 1675 een zakhorloge. Natuurlijk zijn er intussen allerlei soorten digitale horloges bijgekomen, maar het mechanische horloge bleef grotendeels gelijk aan wat Huygens ooit bedacht. Tot nu, want de Zwitserse horlogemaker Zenith heeft een nieuwe manier bedacht om de wijzers rond te laten gaan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Zenith Oscillator

De Zwitsers noemen de nieuwe aandrijving de Zenith Oscillator. Hoe het precies werkt, is nog niet duidelijk, maar het bedrijf claimt dat het nauwkeuriger is dan het systeem van tandwielen en veren in andere mechanische horloges. Bovendien zou het maar één bewegend onderdeel hebben, zodat het horloge in theorie veel langer mee zou gaan.

De oscillator is de basis voor het nieuwe Zenith Defy Lab-horloge dat binnenkort op de markt komt. Kosten: 27.000 euro.

Bronnen: Zenith, Popular Mechanics

Beeld: Zenith

Lees ook:

KIJK 9.2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes