Nieuwe beelden van uiterst zeldzame gorillasoort

Laurien Onderwater

10 July 2020 08:59

Cross Rivergorilla's

Voor het eerst in jaren zijn er weer foto’s genomen van een groep Cross Rivergorilla’s. Circa 300 leven er nog in het wild.

De Cross Rivergorilla (Gorilla gorilla diehli) is een ondersoort van de Westelijke gorilla en dankt zijn naam aan zijn territorium; de primaten komen voor in het grensgebied tussen Nigeria en Kameroen aan de rivier Cross. Helaas bestaan er nog slechts 300 van deze soort en daarmee is het de meest zeldzame grote aap ter wereld. Maar nieuwe beelden van de Cross Rivergorilla bieden voorzichtig hoop. Er zijn namelijk niet alleen volwassen exemplaren op de gevoelige plaat vastgelegd, maar ook een paar telgen.

Lees ook:

Cross Rivergorilla

Op hun hoede

De foto’s zijn genomen door de Wildlife Conservation Society (WCS) in de Mbe-bergen in het zuidoosten van Nigeria. Er zijn een stuk of zes apen te zien met kleintjes van verschillende leeftijden. En vooral de jongen maken natuurbeschermers enthousiast.

Cross Rivergorilla

“Het is buitengewoon spannend om zoveel jonge Cross River-gorilla’s te zien – een bemoedigende aanwijzing dat deze gorilla’s nu goed beschermd zijn en zich na eerdere decennia van jacht met succes voortplanten”, zegt Inaoyom Imong, directeur van het WCS Nigeria’s Cross River Gorilla Landscape-project.

Hoewel dit een klein succes mag worden genoemd, benadrukt Imong wel dat er nog steeds betere bescherming nodig is voor de gorilla’s. Cross Rivergorilla’s worden zelden gezien. Na een lange geschiedenis van stroperij zijn de primaten namelijk uiterst op hun hoede voor mensen.

Bronnen: The Guardian, BBC News

Beeld: WCS Nigeria

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws