‘Drink dagelijks drie koppen koffie, dan leef je langer’

Laurien Onderwater

11 July 2017 13:00

drie koppen koffie

Alle koffieliefhebbers opgelet: de warme drank schijnt nogal wat voordelige gezondheidseffecten te hebben.

Een kop koffie, bakkie pleur, bakkie troost, a cup of joe of een bakkie leut. Het maakt niet uit hoe je het noemt, want het is hoe dan ook een goede start van de dag – voor de meeste mensen. En naast dat het lekker wakker worden is, schijnt het drinken van koffie ook nog veel gezondheidsvoordelen te hebben. Twee omvangrijke studies uit Amerika en Europa beweren nu zelfs dat je er langer door leeft.

Gezonde pleur

Dat koffie het risico op een aantal ziektes kan verminderen, is al langere tijd bekend. Zo zou een bakkie troost de kans op darmkanker aanzienlijk verminderen en beschermt het tegen diabetes type 2. Maar de onderzoekers hebben nu ook ontdekt dat een hoge koffieconsumptie (meer dan drie koppen per dag) is geassocieerd met een lager risico op overlijden, met name als gevolg van hart- en vaatziektes en spijsverteringsziektes. Opvallend was dat er geen verschil bleek te zijn tussen gewone koffie en cafeïnevrije koffie.

Om tot deze conclusie te komen analyseerden de Europese onderzoekers data van ruim 520.000 Europeanen afkomstig uit tien landen, terwijl de Amerikaanse wetenschappers ruim 185.000 mensen onderzochten met verschillende sociaal-culturele achtergronden. Bij beide onderzoeken werd het dieet en de koffieconsumptie van de deelnemers ruim 16 jaar bijgehouden. Na die tijd keken de onderzoekers naar hoeveel mensen er waren overleden als gevolg van kanker, hart- en vaatziektes, een hartaanval of een beroerte.

Ontstekingsremmend

De gegevens werden gecorrigeerd voor andere leefstijlfactoren, waaronder roken, alcoholconsumptie, lichaamsbeweging en reeds aanwezige ziektes. Maar zelfs dan kwam nog duidelijk naar voren dat mensen met de hoogste koffieconsumptie het langst leefden vergeleken met de niet-koffiedrinkers. Daarnaast analyseerden de Europese onderzoekers ook nog het bloed van 14.000 mensen en ontdekten dat koffieliefhebbers een gezondere lever hebben en een betere glucosecontrole.

Welke stoffen in koffie precies verantwoordelijk zijn voor de gunstige effecten moet nog verder worden onderzocht. Maar voedingsdeskundige Eva Corpeleijn (Universitair Medisch Centrum Groningen) heeft wel een idee. “In koffie zitten allerlei bioactieve stoffen, waaronder polyfenolen en chlorogeenzuur, die het lichaam kunnen helpen om lichte chronische ontstekingen tegen te gaan. Die worden veroorzaakt door bijvoorbeeld overgewicht en een ongezonde leefstijl. De koffie helpt een beetje om daarmee chronische ziektes te voorkomen.”

Bakkie calorieën

Toch moet er voorzichtig worden omgegaan met de resultaten van het onderzoek, vindt ook Corpeleijn. “Bovendien zit Amerikaanse koffie, zoals Starbucks, tegenwoordig vaak bomvol calorieën, met room en siropen erbij. Dat zou dus, gezien de obesitasepidemie en de grote invloed van obesitas op ziekte, wel een voorwaarde zijn. Dat je dus koffie drinkt zonder enorme hoeveelheden melk en suiker of siroop.”

Koffie is en blijft een onderwerp van discussie. “Echt goede interventiestudies zijn bij mijn weten nog niet gedaan. Dus het blijft gissen of gezondere mensen meer koffie drinken of dat koffie zorgt voor gezondere mensen.”

Bronnen: Imperial College London via EurekAlert!, University of Southern California via EurekAlert!, Annals of Internal Medicine


Meer Mens