Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Chirurgen in Californië hebben de eerste succesvolle blaastransplantatie uitgevoerd. De patiënt kreeg ook een nieuwe nier.
De 41-jarige Oscar Larrainzar ging op 4 mei zo’n acht uur lang onder het mes. Toen hij ontwaakte uit de narcose, had hij zowel een nieuwe nier als een nieuwe blaas. Het is de eerste keer dat chirurgen succesvol een menselijke blaas hebben getransplanteerd.
Larrainzar, vader van vier kinderen, verloor een groot deel van zijn blaas toen een tumor verwijderd moest worden. Het resterende deel was te klein om nog te functioneren. Vanwege de kanker en vergevorderde nierziekte waren ook beide nieren verwijderd, waardoor hij al zeven jaar lang afhankelijk was van een dialyseapparaat.
Sinds de operatie heeft hij geen dialyse meer nodig. “De getransplanteerde nier begon gelijk veel urine te produceren, en de nierfunctie van de patiënt verbeterde meteen”, zegt Nima Nassiri, een van de chirurgen die hem opereerde in een persbericht. “De urine werd ook goed afgevoerd in de nieuwe blaas.” Tot verbazing van de chirurgen voelde Larrainzar zelfs aan wanneer de blaas vol zat en hij naar het toilet moest.

Lees ook:
Minder complicaties?
Blaastransplantaties waren nog nooit eerder uitgevoerd doordat het bloedvatennetwerk in het bekkengebied erg gecompliceerd is. Maar Nima Nassiri van de Universiteit van Californië heeft samen met uroloog Inderbil Gill van de Universiteit van Zuid-Californië jarenlang aan een manier gewerkt om toch een blaas te kunnen transplanteren.
Na het succes van deze eerste operatie willen de twee chirurgen in klinische onderzoeken meer blaastransplantaties uitvoeren. Daarmee hopen ze beter te begrijpen wat de mogelijke complicaties zijn. Die zijn nu namelijk nog onbekend. Zo weten ze bijvoorbeeld niet hoe lang de getransplanteerde blaas goed zal blijven functioneren en hoeveel afweeronderdrukkende medicijnen nodig zijn om afstoting van het donororgaan te voorkomen. Maar vooralsnog maakt Larrainzar het goed.
De nieuwe behandeling biedt hoop voor patiënten met ernstige blaasproblemen. Als een blaas wordt verwijderd, gebruiken chirurgen nu nog vaak een deel van de darmen van de patiënt om een nieuw urinereservoir te maken. Hoewel dat soms effectief kan zijn, gaat het gepaard met veel risico’s, zoals inwendige bloedingen, bacteriële infecties en spijsverteringsproblemen. Nassiri en Gill hopen dat een blaastransplantatie minder complicaties veroorzaakt.
Bronnen: UCLA, The New York Times