Haal nu KIJK 3/2022 in huis!

Laurien Onderwater

17 February 2022 07:00

Vanaf vandaag ligt het nieuwste nummer van KIJK in de winkel en op de deurmat, met op de cover: de acht baanbrekende experimenten volgens gasthoofdredacteur Diederik Jekel.

Verheugd en vereerd voelt de redactie zich, want deze maand is wetenschapsjournalist Diederik Jekel gasthoofdredacteur van KIJK! Deze maand worden ook de eerste afleveringen van het spannende, nieuwe NTR-programma Jekels Jacht uitgezonden. Hierin probeert Diederik Jekel experimenten van vroeger na te bootsen. Hij spitst zich toe op Nederlandse proeven, maar wereldwijd zijn er natuurlijk nog veel meer baanbrekende experimenten uitgevoerd. Speciaal voor KIJK koos Jekel de acht meest opzienbarende voorbeelden.

Verder in dit nummer:

  • Bètawetenschappen worden steeds populairder, terwijl de alfakant het ondergeschoven kindje blijft. Diederik Jekel en Annelien Bredenoord gingen hierover met elkaar in gesprek.
  • Een ambitieus plan: Airbus wil in 2035 een verkeersvliegtuig op waterstof in de lucht hebben. Té ambitieus? Of is er een mogelijkheid dat de fabrikant zijn claim waar gaat maken?
  • Wat aten mammoeten? In welke temperatuur gedijden ze het beste? Hoe zijn ze uitgestorven? Onderzoekers ontrafelen steeds meer geheimen die de giganten in hun graf hadden meegenomen.
  • Hoe kunnen we met aliens communiceren? Diederik Jekel vraagt zich af of er misschien iets universeels zit in de talen van de mensheid, zodat we de aliens de moeite kunnen besparen om ze alle zevenduizend te leren.
  • IJs is doorzichtig en koud. Toch? IJs dat wetenschappers onlangs lieten ontstaan in hun lab niet: het is zwart, heeft een temperatuur van 4700 graden én gedraagt zich als een geleider.

experimenten

KIJK 3/2022 ligt in de winkel tot en met 16 maart. Je kunt het nummer ook online bestellen in onze webshop. En krijg gratis verzending (in NL) met code ‘GRATIS‘.


Meer Nieuws