‘Het blijft knagen’

kijkmagazine

24-06-2016 11:00:33

ruimtehonger

Adjunct-hoofdredacteur Jean-Paul Keulen heeft ruimtehonger. Hij wil een bezoekje brengen aan het buitenaardse. En als dat niet kan aan de Zuidpool. 

Al rond mijn zevende raakte ik gefascineerd door het heelal en eigenlijk ben ik die fascinatie nooit kwijtgeraakt. Probleem met die ‘liefhebberij’ is dat er een wat onbevredigend gevoel aan kleeft. Ik kan namelijk nog zoveel lezen en schrijven over de ruimte, ik zal er naar alle waarschijnlijkheid nooit een bezoek aan brengen.

Op een carrière als astronaut mag ik echt niet meer hopen en ook een tripje als ruimtetoerist valt voorlopig buiten mijn budget. (Plus: ik betwijfel of zo’n peperduur suborbitaal vluchtje mijn ruimtehonger écht zal stillen.)

Zuidpool

Als doekje voor het bloeden doe ik mijn best om tenminste zoveel mogelijk van onze eigen aardbol te bezoeken. En hoewel mijn reisverlanglijstje nog behoorlijk lang is, heb ik inmiddels aardig wat continenten bezocht. Maar van één plek durf ik niet aan te nemen dat ik er ooit uitgebreid rond zal kunnen kijken: de Zuidpool.

Met enige jaloezie las ik dan ook het interview dat Sander Koenen had met expeditie-arts Floris van den Berg, die as we speak op de Zuidpool aan het overwinteren is. Maandenlang mag hij het stuk aarde ervaren dat misschien wel voor altijd op mijn bucketlist zal blijven staan.

Bevriezende oogleden

Toch is jaloezie niet het enige wat door me heen gaat als ik de antwoorden van Floris lees. Niets dan sneeuw om je heen, zestien weken zonder daglicht, temperaturen van -80, oogleden die bevriezen als je even je skibril afdoet… En: met elf niet door mij uitgekozen anderen maandenlang in dezelfde habitat verblijven, wetende dat je al die tijd nergens heen kan. Zou ik dat willen? En kunnen?

Wat dan weer de gedachte oproept: als ik al twijfels heb bij een lang verblijf op de Zuidpool, moet ik dan wel zo rouwig zijn dat ik het nooit tot ruimtereiziger zal schoppen? Ben ik niet stiekem beter af hier op aarde, waar ik kan gaan en staan waar ik wil, met wie ik wil? Maar het blijft knagen. Ik wil naar de ruimte. En zo niet, dan op zijn minst naar de Zuidpool.

Deze redactionele column verscheen ook in KIJK 7/2016Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen