Het meest gelezen KIJK-nieuws van 2020

Laurien Onderwater

30 December 2020 12:00

nieuws coronavirus

Welke berichten op de website van KIJK werden het afgelopen jaar het best gelezen? Lees hier de top vijf!

Hoe kon het ook anders dan dat de berichten over het coronavirus het meest zijn gelezen op de KIJK-website. Hoewel de online redacteuren er bewust voor kozen om niet aldoor over de pandemie te schrijven – er zijn immers nog heel veel andere takken van de wetenschap die razend interessant zijn – ontkwamen ze er niet aan om af een toe een corona-gerelateerd artikel te publiceren. En die vonden gretig aftrek.

5) Corona-complotten (maart)

Zodra een of meerdere landen door een crisis worden getroffen, is het slechts een kwestie van tijd voordat de aluhoedjes van zich laten horen en de complottheorieën uit de kast worden getrokken. De SARS-CoV-2-uitbraak vormt hier helaas geen uitzondering op. Deze drie maffe theorieën doen de ronde.

Hoe komt het eigenlijk dat iemand in samenzweringstheorieën gaat geloven? En aangezien er nogal veel complotdenkers zijn: vormen ze een gevaar? Je komt achter de antwoorden door deze aflevering van de podcast KIJK & Luister af te spelen.

4) Vijf dodelijkste virussen (februari)

De uitbraak van het nieuwe coronavirus in China zorgt voor veel onrust. We worden overspoeld met berichten en krijgen dagelijks updates over het aantal nieuwe besmettingen en overledenen. Ondanks dat het virus zich snel verspreidt, lijkt deze niet gevaarlijker te zijn dan het gewone griepvirus. Wat zijn eigenlijk de gevaarlijkste virussen die we kennen? Lees hier de top 5.

besmet covid-19

3) Mondmaskers (juli)

Per 1 juni is het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer, en per 1 december geldt een mondkapjesplicht in alle publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens. Sindsdien verkoopt opeens elke winkel ze. Maar je hebt verschillende soorten kapjes en de vraag is of ze allemaal even goed werken. Een groep wetenschappers uit Delft onderzocht het en het antwoord is nee.

mondmasker mondmaskers

2) Je koortsvragen beantwoord (maart)

Een van de meest voorkomende symptomen van COVID-19 is koorts. Vaak houden mensen een temperatuur van 38 graden Celsius aan om te bepalen of je koorts hebt. Maar eigenlijk is dat té eenvoudig. Je zou meer informatie moeten hebben om te weten of er sprake is van koorts, legt KIJK hier uit.

En waarom krijg je het bij koorts koud terwijl je lichaamstemperatuur hoger is dan normaal, om het vervolgens weer warm te krijgen? Ook dat lees je in dit artikel dat je vragen over koorts beantwoordt.

koorts covid-19 coronavirus

1) Fake news (maart)

Met de komst van sociale media verspreiden ‘dorpsroddels’ of sensationeler gemaakte berichten zich als een lopend vuurtje. Zo ook over het coronavirus. En hoewel de meeste tips weinig kwaad kunnen, zijn andere wel vrij gevaarlijk. KIJK somde er vijf op.

fake nieuws coronavirus

Openingsbeeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws