Filmpje: TU Delft test mondmaskers

Laurien Onderwater

08 July 2020 15:41

mondmasker mondmaskers

Per 1 juni is het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer, maar welke ‘lekt’ het minste? De TU Delft zocht het uit.

Sinds het dragen van mondmaskers op straat verplicht werd in andere landen en in ons eigen land in het openbaar vervoer, verkoopt opeens elke winkel ze. Maar je hebt verschillende soorten kapjes en de vraag is of ze allemaal even goed werken. Een groep wetenschappers uit Delft onderzocht het en het antwoord is nee.

Lees ook:

Winnende mondmasker

In het filmpje is te zien hoe drie soorten mondmaskers worden getest. De mond van een pop wordt bedekt met het kapje en vervolgens begint de dummy te ‘ademen’: waterdamp met fluorescerende verf komt hierbij naar buiten die met UV-licht zichtbaar kan worden maken.

Het experiment is onderdeel van onderzoek dat hoogleraar binnenmilieu Philomena Bluyssen van de TU Delft uitvoert. Bluyssen bestudeert aerosolen in de binnenruimte en hoe we ons daar het beste tegen kunnen wapenen. Meer daarover lees je hier.

Bronnen: YouTube/TU Delft

Beeld: TU Delft

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes