KIJK 11/2018 in de schappen!

Laurien Onderwater

18 October 2018 07:59

KIJK 11/2018

Haast je naar de winkel (of je deurmat) want de allernieuwste editie van KIJK ligt in de schappen. Met op de cover: zo kun je digitaal verdwijnen.

Internetbedrijven als Google en Facebook willen maar één ding: zoveel mogelijk data over ons verzamelen. Maar wat nou als je daar geen trek in hebt? Is er een manier om die pottenkijkers buiten te sluiten? KIJK zocht uit hoe je online onzichtbaar kunt worden.

Ook in dit nummer:

  • Complot! Keizer Otto III zou er drie eeuwen bij hebben verzonnen om zijn heerschappij in het jaar 1000 te laten beginnen. Althans, dat stellen de Duitser Heribert Illig en zijn navolgers.
  • De vaccinatiediscussie laaide onlangs weer flink op. En net op dat moment rondde Maarten van Wijhe zijn proefschrift af. Hierin achterhaalde hij hoeveel doden het vaccinatieprogamma in Nederland heeft voorkomen.
  • Wereldwijd wordt gewerkt aan systemen die stealthvliegtuigen tóch in beeld moeten krijgen. Hoelang kunnen deze toestellen zich nog verbergen?
  • Volgens sommige onderzoekers zou Nederlands favoriete snoepgoed weleens schadelijk voor ons kunnen zijn. Hoe zit dat precies?
  • Hoe worden walvissen beïnvloed door lawaai? KIJK voer mee met biologen die het antwoord op deze vraag proberen te vinden.

KIJK 11/2018 ligt in de winkel tot en met 21 november voor 5,99 euro. Je kunt het nummer ook online bestellen in onze webshop.

Cover: 123RF, iStock/Getty Images, Rijksmuseum Amsterdam, SKA Organisation

Bewerking: Jan Willem Bijl


Meer Artikelen