KIJK 9-2023: nu in de winkel!

KIJK-redactie

17 August 2023 07:00

Cover KIJK 9-2023

Vanaf vandaag ligt KIJK editie 9 in de winkel. Met op de cover: een nieuwe wapenwedloop: tegenover almaar sneller wordende raketten staan afweersystemen die de projectielen steeds eerder opsporen en vernietigen.

Een spel van kat en muis met dodelijke afloop. Rusland en Oekraïne bestoken elkaar onder meer met hypermoderne raketten en proberen ondertussen elkaars aanvallen af te stoppen. Wat zijn de laatste ontwikkelingen in deze hoogtechnologische strijd?

Verder in dit nummer:

  • Doe-het-zelvers: Sommige planten groeien uitstekend zonder kunstmest: ze halen zelf stikstof uit de lucht. Kunnen we andere gewassen ook uitrusten met deze handige eigenschap?
  • In het vizier: Licht kunnen we in tal van golflengtes waarnemen, maar het leeuwendeel van de zwaartekrachtgolven ontgaat ons nog. Nieuwe plannen moeten daar verandering in brengen.
  • Andere kijk: Volgens Reinout Wiers moeten we een verslaving niet meer zien als morele tekortkoming of een geval van overmacht. Maar hoe dan wel?
  • Pioniersportret: Met zijn zelfgemaakte microscopen legde Antoni van Leeuwenhoek, die driehonderd jaar geleden stierf, een compleet nieuwe wereld bloot.
  • Duurzame troep: Windturbines, zonnepanelen, warmtepompen, elektrische auto’s: ze zijn allemaal nodig voor een duurzamere wereld. Maar kunnen we deze apparaten ook milieuvriendelijk recyclen?
  • Op eenzame hoogte: Terugvlucht: Met zijn solovlucht over de Atlantische Oceaan werd Charles Lindbergh wereldberoemd én gaf hij de luchtvaart als geheel een oppepper. Maar deze held had ook een duistere kant.
  • Uit de kinderschoenen: Veertig jaar geleden kwam de eerste Nederlandse ivf-baby ter wereld. Sindsdien nam de vruchtbaarheidsbehandeling een enorme vlucht. KIJK blikt terug op deze ontwikkeling.

Bestel KIJK 9 nu met gratis verzending binnen Nederland


Meer Nieuws