KIJK op de wereld: walhalla voor plant en dier

André Kesseler

11 February 2024 12:00

Satellietfoto van Fish Springs

Iedere zondag vind je op onze website de mooiste en interessantste satellietfoto’s van de aarde. Deze week: Fish Springs is een walhalla voor plant en dier.

Bij de naam Bonneville denk je misschien aan brullende twaalfcilinders, gierende straalmotoren en tweewielers met een ongezonde hoeveelheid pk’s. Deze zoutvlakte in de Amerikaanse staat Utah wordt namelijk als racebaan gebruikt. In de loop der jaren zijn er heel wat snelheidsrecords gebroken.

Maar Bonneville is veel meer dan dat. Een eindje ten zuiden van de Salt Flats Race Track ligt bijvoorbeeld dit landschap, dat deel uitmaakt van het dik 7200 hectare grote Fish Springs National Wildlife Refuge. De honderden meertjes zijn overblijfselen van een van de grootste meren in Noord-Amerika, Lake Bonneville, dat vanaf 14.000 jaar geleden steeds kleiner werd.

Lees ook:

Aangename temperatuur

De naam Fish Springs kreeg het gebied ten tijde van de fameuze Pony Express, de ‘postbodes’ die in 1860 te paard van en naar de westkust reden. De ruiters ontdekten dat in de meertjes flink wat vis zat, en zo lag de benaming van hun nieuwe tussenstation voor de hand.

Tegenwoordig worden de plassen en moerassen door natuurlijke bronnen gevoed. Dat, samen met een aangename watertemperatuur van zo’n 25 graden, maakt ze tot een walhalla voor plant en dier. Kortom: een prima idee om daar een natuurgebied van te maken.

Wereldkaart met locatie en coördinaten van Spring Fish.

Ook een goede Google Earth-locatie voor deze rubriek? Stuur dan een mailtje met de coördinaten en korte omschrijving naar [email protected].

Beeld: Google Earth

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws