KIJK op de wereld: zuiver water

André Kesseler

01 October 2023 12:00

Zuiveringsinstallatie voor water in Los Angeles

Iedere zondag vind je op onze website de mooiste en interessantste satellietfoto’s van de aarde. Deze week: zes tot de rand toe gevulde Johan Cruijff Arena’s.

Los Angeles heeft zo’n vier miljoen inwoners en die gebruiken nogal wat water. Om aan de vraag te voldoen is in de wintermaanden een kleine 1,3 miljard liter per dag nodig, wat in de zomer oploopt tot net iets minder dan 1,9 miljard liter per dag. Ter vergelijking: Amsterdam verbruikt met zijn 880.000 inwoners op een gemiddelde dag 191 miljoen liter water, en tijdens hete zomerdagen loopt dat op tot meer dan 237 miljoen liter. Per persoon is dat bijna de helft minder dan in LA.

Lees ook:

3 miljard liter water per dag

Om Los Angeles en de vier omliggende gemeenten – goed voor bij elkaar nog eens 15 miljoen mensen – van voldoende water te voorzien, beschikt het Metropolitan Water District of Southern California over maar liefst vijf waterzuiveringsinstallaties. De bezinktanks die je hier ziet, horen bij de grootste: de Joseph Jensen Treatment Plant in Granada Hills, ten noorden van de stad. Die is alleen al goed voor 3 miljard liter drinkwater per dag, en dat is dan weer genoeg voor zes tot de rand toe gevulde Johan Cruijff Arena’s.

Wereldkaart met locatie en coördinaten van de Joseph Jensen Treatment Plant in Granada Hills ten noorden van Los Angeles.

Ook een goede Google Earth-locatie voor deze rubriek? Stuur dan een mailtje met de coördinaten en korte omschrijving naar [email protected].

Beeld: Google Earth

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws