5 moorddadige dieren

KIJK-redactie

13-10-2015 13:00:12

Tuimelaar

Mensen willen elkaar nog weleens moedwillig pijnigen of vermoorden – maar beesten doden alleen om te eten, toch? Nou nee. Ook in het dierenrijk vindt er behoorlijk wreed gedrag plaats.

1. Killerchimps

Primatoloog Michael Wilson schrijft in de grootste studie naar geweld onder primaten over 152 gevallen van dodelijk geweld onder apen. En dat gaat er bepaald niet zachtzinnig aan toe. Wilson: “Chimpansees bijten meestal de keel van het slachtoffer door, maar ze rukken met hun tanden vaak ook lichaamsdelen af; de genitaliën bijvoorbeeld. Soms worden er zelfs stukken lichaam opgegeten.”

Meer weten over geweld onder apen? Kom naar de KIJK Live!-editie in Delft op donderdagavond 22 oktober! Toegang is gratis.

2. Martelmieren

De mierensoort Protomognathus americanus behandelt een andere mierensoort, Temnothorax longispinosus, als slaaf. Als deze beestjes hun meesters niet gehoorzamen, worden ze uit elkaar getrokken.

3. Agressieve dikhuiden

Olifantenmannetjes staan rond het paarseizoen stijf van de testosteron. Vorig jaar legde een Zuid-Afrikaans koppel vast hoe de agressie van een van deze dieren een moederneushoorn fataal werd:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

4. Wolvenbendes

60 procent van de wolven in Alaska wordt vermoord. Meestal niet door jagers, maar als gevolg van een bendeoorlog tussen twee roedels.

5. Stompelaars

Maar dolfijnen… die zijn lief, toch? Nee hoor. Sommige tuimelaars (zie de foto linksboven) stompen bruinvissen tot stervens toe. Dit lijken ze te doen voor de lol of als training voor onderlinge gevechten.

Deze tekst maakt deel uit van het artikel ‘Natural born killers’, te vinden in KIJK 11/2015. Deze editie verschijnt op 22 oktober.

Beeld: NASAPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen