Nobelprijs economie voor veilingexperts

Naomi Vreeburg

12 October 2020 12:22

economie

Een applausje en een Nobelprijs voor de economie voor Paul Milgrom en Robert Wilson. De economen deden onderzoek naar veilingen.

En dan is het alweer tijd voor de uitreiking van de laatste nobelprijs van 2020: die voor de categorie economie. Paul R. Milgromen Robert B. Wilson zijn de gelukkige winnaars van dit jaar. Deze twee Amerikaanse economen wonnen de prijs voor hun bijdragen aan de veilingtheorie en het uitvinden van nieuwe veilingvormen.

Lees ook:

Theorie

Onderzoekers proberen meer grip te krijgen op de verschillende uitkomsten van een veiling – zoals de uiteindelijke bedragen die voor een object worden neergeteld. Deze analyse is lastig voor economen, omdat bieders zich strategisch gedragen. Ze plaatsen een bod op basis van wat zij zelf over het geveilde object weten en wat ze denken dat andere bieders weten.

De Amerikanen Robert Wilson en Paul Milgrom ontwikkelden beiden een fundamentele theorie om deze analyse gemakkelijker te maken. En deze theorieën, zo laat Peter Fredriksson, hoofd van het prijzencomité weten, komen ten goede aan de gehele gemeenschap. “Verkopers, kopers en belastingbetalers van over de hele wereld doen hun voordeel aan de ontdekkingen van Wilson en Milgrom.”

Ter nagedachtenis aan

De Nobelprijs voor de economie is overigens niet door Alfred Nobel zelf bedacht, maar werd in 1969 ingesteld door de Zweedse Rijksbank, ter herdenking van het 300-jarig bestaan van de bank. Officieel heet de prijs dan ook ‘De prijs van de Zweedse Rijksbank voor Economische Wetenschappen ter nagedachtenis aan Alfred Nobel’. De Nederlandse econoom Jan Tinbergen ontving – samen met de Noorse econoom Ragnar Frisch – voor het eerst deze prijs.

Bron: nobelprize.org (PDF)

Beeld: Johan Jarnestad/The Royal Swedish Academy of Sciences

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Nieuws