Is tandenpoetsen binnenkort verleden tijd?

KIJK-redactie

28 November 2017 08:59

tandenpoetsen

Alleen door tweemaal daags goed te poetsen, voorkom je gaatjes in je tanden en kiezen. Toch zijn wetenschappers op zoek naar nieuwe manieren om het gebit te beschermen zonder dat we er moeite voor hoeven te doen.

Vrijwel iedereen staat elke dag een paar minuten met een tandenborstel in de mond in de spiegel naar zichzelf te staren. Want als je geen gaatjes wilt, moet je twee keer per dag goed poetsen. Maar aandachtig poetsen is zo makkelijk nog niet; tweemaal daags die discipline opbrengen trouwens ook niet. Hoe handig zou het zijn als je een pilletje kon innemen dat je tanden brandschoon maakt? Of dat je tandarts tijdens de controle iets op je tanden aanbrengt dat gaatjes voorlopig voorkomt?

Helaas is dat nog toekomstmuziek, wel wordt er al gewerkt aan innovatievere methoden dan tandenborstel en tandpasta. Zo ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Alabama vorig jaar juni een molecuul dat kan voorkomen dat schadelijke plak zich aan tanden hecht. Ook worden stamcellen en zelfs lasers getest als wapens in de strijd tegen de gaatjes. Gaan deze technieken er ooit voor zorgen dat wij onze tanden niet meer hoeven te poetsen en toch gaatjesvrij door het leven kunnen?

Dit is het begin van het artikel ‘Tandenpoetsen 2.0’ te vinden in KIJK 1/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 14 december tot en met 17 januari in de winkel. 

Je kunt het artikel ook op Blendle (€) lezen.

Tekst: Renée Moezelaar

Beeld: iStock

Meer informatie:

KIJK 12/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Artikelen