Picture Perfect: de pup met zes poten

Laurien Onderwater

01-03-2021 09:00:00

pup Skipper

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: Skipper, de zespotige pup.

Maak kennis met Skipper: een kruising tussen een bordercollie en een Australische herder. Tot zover niks bijzonders. Maar toen de pup ter wereld kwam, werd al snel duidelijk dat dit hondje allesbehalve normaal is. Het heeft namelijk zes poten en twee staarten.

Lees ook:

Aangeboren aandoeningen

Het Neel Veterinary Hospital in Oklahoma City, dat het hondje onderzocht, plaatste een foto van Skipper op Facebook en legde uit dat ze twee aangeboren aandoeningen had. De een heet monocephalus dipygus en de ander is monocephalus rachipagus dibrachius tetrapus genaamd. Met andere woorden, de pup heeft één hoofd en borstholte, maar twee bekkengebieden, twee lagere urinewegen, twee voortplantingssystemen, twee staarten en zes poten. Waarschijnlijk was Skipper deel van een tweeling in de baarmoeder, “en toen het bevruchte eitje zich probeerde te splitsen, scheidde het zich niet volledig,” zegt dierenarts Tina Neel.

Skipper

Ondanks dat honden met deze aangeboren aandoeningen vaak dood worden geboren, lijkt Skipper gezond. Haar organen functioneren gewoon, want ze eet, plast en poept goed. Ook haar benen kan ze al prima bewegen. Later moet blijken of de ‘bordershep’ nog steeds fit is. Neel verwacht wel dat de hond op latere leeftijd fysiotherapie nodig heeft.

Maar Skipper zal ongetwijfeld een vrolijke hond worden die haar baasje niet met één, maar twee kwispelende staarten begroet.

Bronnen: IFLScience, Live Science

Beeld: Neel Veterinary Hospital

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws