Picture Perfect: bijzondere verschijning

Laurien Onderwater

14 December 2020 09:00

slangensoort

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een nieuw ontdekte slangensoort die iriseert.

In de weelderige groene bossen van Noord-Vietnam stuitte een wetenschapsteam van het Smithsonian Institute, dat de biodiversiteit onderzocht, op een prachtige slang. Het reptiel had schubben die in het licht van kleur veranderden: ze iriseerden. De herpetologen hadden in hun leven al heel wat slangen gezien, maar geen idee wat voor soort dit was. Niet lang daarna beseften ze dat ze een nieuwe slangensoort hadden ontdekt.

Lees ook:

slangensoort

Gekke schubben

De nieuwe slangensoort is Achalinus zugorum genoemd, naar de gepensioneerde curator George Zug van het Smithsonian National Museum of History. Slangen uit het geslacht Achalinus zijn ongevaarlijk en hebben als bijnaam odd-scaled snakes. Hun schubben overlappen namelijk niet zoals bij de meeste slangen wel het geval is. In plaats daarvan liggen ze uitgespreid.

De slang leeft ondergronds en daarom is het ook niet zo gek dat de soort nu pas is ontdekt. Daar komt bij dat slangen een van de slechtst bestudeerde reptielen zijn. De onderzoekers hopen dan ook dat A. zugorum meer kan vertellen over hun evolutie. De reptielen uit het geslacht Achalinus vertakten zich namelijk eerder van de evolutionaire stamboom dan andere slangen.

Bronnen: Smithsonian, CNN

Beeld: American Society of Ichthyologists and Herpetologists

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Foto's