‘Rokers laten typische windjes’

Laurien Onderwater

01 December 2017 12:59

rokers windjes

Rokers zouden niet alleen een rokershoestje hebben, maar ook een rokerswindje, wijst nieuw onderzoek van het VUmc uit.

Door een aantal kenmerken kun je al vrij snel rokers onderscheiden van de niet-rokers. De vingers en nagels van rokers heb een gelige tint, de huid ziet er wat grauwer uit, en je hoort regelmatig een kuchje. Maar naast rokershoestjes, blijken paffers ook rokerswindjes te hebben. Dat is wat onderzoek verricht door wetenschappers van het VU medisch centrum aantoont.

Elektronische neus

Om tot die conclusie te komen, hebben de onderzoekers natuurlijk niet met hun neus bij verschillende konten gehangen. Nee, ze maakten gebruik van een elektronische neus, de eNose. Dit apparaat kan, net als een echte neus, geurprofielen onderscheiden in de lucht.

De eNose wordt al langere tijd gebruikt om darmkanker en dikkedarmpoliepen op te sporen, aangezien de (veranderde) geur van een scheet op een darmziekte kan wijzen. Daarvoor verwarmen artsen monsters van de ontlasting van mensen en leiden de dampen die daarbij vrijkomen langs de eNose.

Dat deden de wetenschappers bij dit onderzoek ook, maar dan met de ontlasting van rokers, gestopte rokers en niet-rokers. Daaruit kwam naar voren dat de darmgassen van rokers een andere geur hebben dan die van gestopte rokers en dan die van niet-rokers. Dit wijst op een verandering in de samenstelling of werking van de darmbacteriën in de darmen van rokers.

Onderzoek met een glimlach

Volgens maag-darm-leverarts Gerard Dijkstra (UMCG) – niet betrokken bij de studie – laat de studie een duidelijke dosis-responsrelatie zien. Hoe meer er wordt gerookt door mensen, des te groter is het effect op de darmen. “Als je rookt, bereiken in je bloed opgeloste stoffen de darmen en hebben daar effecten. Daarnaast kun je ook rook of tabak doorslikken, zodat het op die manier in de darm komt maar daar is minder over bekend.”

Hoogleraar gastro-enterologie Jan Kleibeuker (UMCG) – eveneens niet betrokken bij de studie – noemt de resultaten erg interessant. “Roken heeft zeker invloed op de dikke darm. Mensen die roken, hebben een verhoogd risico op dikkedarmkanker en de ziekte van Crohn. Maar aan de andere kant beschermt roken tegen de ontwikkeling van colitis ulcerosa.”

Volgens hoofdonderzoeker en maag-darm-leverarts Nanne de Boer gaat het hier om een onderzoek met glimlach, maar ook met een serieus component. “We wisten al dat je geur kunt gebruiken om darmziekten op te sporen. Roken heeft op deze metingen dus een belangrijke invloed, waarschijnlijk omdat het microbioom verandert of anders functioneert door het roken. Is dat dan misschien het onderliggende mechanisme waarom roken vaak slecht is voor je darmen?”

Bronnen: Clinical Gastroenterology and Hepatology, Vrije Universiteit medisch centrum

Beeld: Ion Chiosea

Lees ook:

KIJK 12/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws