Bewijs voor Einsteins relativiteitstheorie nog nooit zo sterk

Sterre Roosen

21 november 2024 13:00

Kitt Peak National Observatory DESI

Kitt Peak National Observatory, waar DESI zich bevindt. Beeld: P. Marenfeld en NOAO/AURA/NSF.

Wetenschappers verzamelen op grootste schaal ooit bewijs dat Einstein het bij het juiste eind had met zijn relativiteitstheorie.

Meer dan een eeuw geleden stelde Albert Einstein zijn algemene relativiteitstheorie op. Sindsdien proberen wetenschappers deze definitief te bevestigen, juist door te kijken of er ook gevallen zijn waarin de theorie geen standhoudt. Onderzoekers van de University of Texas in Dallas hebben nu een test uitgevoerd op een schaal die zelfs Einstein zich nauwelijks had kunnen voorstellen.

Lees ook:

Strak laken

Albert Einstein deelde zijn algemene relativiteitstheorie tijdens een serie lezingen in 1915. Volgens deze theorie is zwaartekracht geen onzichtbare kracht zoals Newton dacht, maar een kromming in de ruimtetijd. Stel je ruimtetijd voor als een strak laken: een zwaar object, zoals een planeet, ster, of een zwart gat, maakt daar een deuk in. Kleinere objecten, zoals een maan, bewegen door die kromming en volgen als het ware de ‘helling’ van het laken. Dit gevoel van aantrekking is wat wordt ervaren als zwaartekracht. Met deze theorie kon Einstein verschijnselen voorspellen die voorheen niet te verklaren waren, zoals het buigen van licht door zwaartekracht.

De algemene relativiteitstheorie wordt door de meeste wetenschappers gezien als de beste beschrijving van zwaartekracht die er bestaat. Desondanks heeft ook deze theorie zo zijn beperkingen, hij verklaart bijvoorbeeld niet wat donkere materie en donkere energie zijn en wat voor een rol ze spelen. Wetenschappers blijven de theorie daarom steeds opnieuw uitdagen. Zo ook onderzoeker Mustapha Ishak-Boushaki en zijn collega’s.

Groot, groter, grootst

Wat dit onderzoek onderscheidt van eerdere tests van Einsteins theorie is de schaal. Waar eerdere experimenten zich richtten op relatief kleine schaal, zoals zwaartekracht binnen ons zonnestelsel of de omgeving van zwarte gaten, keken de onderzoekers nu naar structuren van miljarden lichtjaren groot.

Dit hebben ze gedaan met DESI, een Dark Energy Spectroscopic Instrument. Deze kan metingen maken van de posities en bewegingen van miljoenen sterrenstelsels, waarmee de driedimensionale structuur van het universum in kaart kan worden gebracht. De wetenschappers vergeleken alle verzamelde data met voorspellingen gebaseerd op de relativiteitstheorie, en ontdekten dat Einsteins theorie bijna perfect overeenkwam met hun waarnemingen. Geen enkele andere theorie zou de eigenschappen van het universum nauwkeuriger kunnen beschrijven.

Impact

De DESI-survey is al sinds 2021 bezig, en zal wanneer hij eindigt in 2026 naar schatting veertig miljoen sterrenstelsels hebben vastgelegd. Het huidige onderzoek is gebaseerd op slechts één jaar aan data afkomstig van DESI. De onderzoekers zijn van plan in maart 2025 alle resultaten van de eerste drie jaar te delen.

Natuurkundige Itamar Allali, die zelf niet betrokken is bij het onderzoek, vertelt aan New Scientist dat deze resultaten grote gevolgen zullen hebben. Volgens hem kunnen ze mogelijk helpen bij het vaststellen van veranderingen in de hubbleconstante– de maat voor de snelheid waarmee het universum uitdijt – of met het begrijpen van nieuwe kosmische begrippen zoals donkere straling. De waarnemingen van DESI hebben volgens hem niet alleen impact op onze kennis over zwaartekracht, maar op de gehele kosmologie.

Bronnen: New Scientist, DESI

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 

G.J. van Haasteren zegt
29 november om 9:29

Het is toch wel opvallend dat men steeds weer bevestiging zoekt voor Einsteins theorieën. Blijkbaar is men er toch niet zo zeker van dat ze gelden. En die beoogde bevestiging is altijd experimentele bevestiging, men zou eigenlijk ook moeten zoeken naar theoretische bevestiging door middel van analyse van zijn theorieën.

MN Roegholt zegt
23 november om 3:31

De baan van een planeet hangt af van zijn snelheid om de ster. Is de kromming van de ruimte dan ook afhankelijk van de snelheid van de planeet?

Victor Verryt zegt
23 november om 12:44

Is het heelal wel oneindig. Want alles is tenslotte toch wel eens oneindig. En heeft reizen in de ruimte wel zin. We zullen er nooit van kunnen genieten. Want wie gaat komt nooit meer terug.

P. van Wealst zegt
23 november om 8:45

Het probleem mijns inziens met alle theorieën is dat men zich vergeet te verbazen of te verwonderen. De ene theorie buitelt over de andere en er zijn op alle gebieden tegenovergestelde opvattingen. Maar als men op de vraag 'wanneer, hoe, waarom is het allereerste begin' ook weer een op de komma nauwkeurige visie krijgt; juist een exact antwoord op die vraag welke gesteld wordt 'waar komt het allereerste begin vandaan wat de "motor" is geweest van alles wat heeft bestaan of bestaat?' heeft de huidige wetenschap geen antwoord.

Arjan zegt
24 november om 6:42

Het probleem mijns inziens met alle theorieën is dat men zich vergeet te verbazen of te verwonderen Mmm, er zijn genoeg voorbeelden van wetenschappers die zich verwonderen en waarbij wetenschap en verwondering samengaat.

Arnold Rozeboom Pot zegt
25 november om 11:04

Verwondering is mi een voorwaarde voor wetenschap. Er bestaat immers geen wetenschap zonder eerst een vraag te stellen.

Johan D. zegt
24 november om 1:05

Energie is de basis van de Big Bang. Energetische deeltjes blijken zomaar ineens te kunnen verschijnen en verdwijnen, binnen fracties van 'n triljoenste seconde.

Michel Herben zegt
25 november om 2:04

Alsje ze niet ziet, betekent niet dat ze er niet zijn. De instigator is eeuwig, want niet ontstaan uit niets

G.J. van Haasteren zegt
22 november om 11:17

Mijn boek 'Over Het Licht - Natuurkundekritieken' laat zien dat de speciale relativiteitstheorie tegenstrijdig is en dus niet geldt en dan geldt de algemene relativiteitstheorie ook niet.

Jan Langelaar zegt
23 november om 7:25

Interessant dat de relativiteit van Einstein kennelijk ook slechts relatief kan zijn.... Je boek in huis gehad maar niet geheel begrepen (ben niet wiskundig) maar wil je standpunt wel intuïtief begrijpen Is het ook op kernpunten eenvoudig te weerleggen? Ben benieuwd....

G.J. van Haasteren zegt
28 november om 6:06

Als een persoon gaat bewegen gaan volgens de relativiteitstheorie zijn klokken voor een stilstaande waarnemer niet alleen langzamer lopen maar verschuiven zijn klokstanden op afstand in de bewegingsrichting, bij voldoend grote snelheid en op voldoend grote afstand, terug naar vroegere standen. Maar volgens die theorie geven die klokstanden voor de bewegende persoon zijn tijdservaring weer. Als dan die persoon ineens met grote snelheid naar een object op grote afstand gaat bewegen zou dat volgens de theorie voor hem kunnen gebeuren op een moment waarop hij juist stilstond ten opzichte van dat object. (Omdat volgens de theorie die terug verschoven klokstand ter plaatse van dat object voor hem de tijd weergeeft). En dat is tegenstrijdig. Men kan niet iets waarnemen en het tegelijkertijd anders waarnemen.

Albert De Ridder zegt
22 november om 10:29

Mijn vraag is nog altijd: wat was er voor de bigbang? Wat is er gebigbangd???

Ing. Willibrordus van der Weide zegt
22 november om 9:34

Het is te walgelijk voor woorden dat men het heliocentrische flop model verdedigt met een theorie erbij over "zwaartekracht" . Wat is onzin schrijvers . Einstein was meer een morosoof dan wetenschapper

Patrick Mommen zegt
22 november om 7:39

Ons sterrenstelsel is niet ontstaan door de oerknal maar een supernova.

Thomas zegt
23 november om 7:58

Je bedoelt ons zonnestelsel neem ik aan? Uit een supernova onstaat geen sterrenstelsel.

chantal vroegop zegt
22 november om 3:07

Ik heb de laatste planeet getekend .. en fr aarde is niet rond die heb ik ook getekent en vliegrampen en Maddy leeft en CHAOS komt eraan maar we moeten t licht bijelkaar roepen en dan vechten als Warriors net als vroeger . Ik heb alles alles voorspeld en getekent

Jos Noorlander zegt
23 november om 3:21

De Naam zegt het al n.m.l, Vroeg op, echter om deze theorieën te kunnen begrijpen moet men uitgeslapen zijn, dit in mijn visie.

D.Brinkman zegt
22 november om 2:41

Het is volgens mij niet bewezen dat het helaas uitdijt , wel dat er sterrenstelsels steeds verder weg gaan met steeds grotere snelheden , maar of dat doorgaat totdat het niet meer meetbaaris (lichtsnelheid)is niet bekend,alleen vermoed.

Frans van Leeuwen zegt
22 november om 12:54

Ja, maar... : de stelling dat het heelal daarmee ontstond klopt dan niet. Er wordt toch gezegd dat de oerknal onrstond bij de vorming van 2 zwarte gaten ... Dan wás er toch al een heelal !

Malikel zegt
23 november om 10:24

Een tesseract zou een schaduw van een 4d kubus zijn

Ruud zegt
23 november om 9:51

Dat is dus goed mogelijk. Zoals we bv hoge en lage drukgebieden kennen, is het misschien ook mogelijk dat er hoge en lage vacuum ruimtetijd gebieden zijn.

Gaston Lamaitre zegt
22 november om 5:36

Dag Frans, Nee, het hel is niet uit zwarte gaten ontstaan voor zover wij weten. Zwarte gaten kwamen later. Er zijn aanwijzingen dat ruimte en tijd ook bij de ‘Big bang’ ontstaan zijn en dat de ruimte vrij snel daarna is gaan ‘oprekken’ er is dus eigenlijk niets ontploft. Einstein heeft dit ooit uitgelegd door twee puntenboekjes een ballon te tekenen en de ballon op te blazen.

Jurriaan Wittenberg zegt
22 november om 12:27

Dat de algemene relativiteitstheorie in het groot ook zou werken had ik op zich wel verwacht. Het echte probleem met deze theorie ligt 'm in het quantum gedeelte van ons universum. Daar kom je er niet mee weg. Hopelijk vindt men nog eens iets unificerend waarmee ook dat gedeelte van het universum goed beschreven kan worden. Ik doe er overigens zelf niets mee hoor.

Reageren? Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *