Blue Origin bouwt commercieel ruimtestation

Laurien Onderwater

26-10-2021 11:41:26

Orbital Reef

Samen met Sierra Space wil het ruimtevaartbedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos een ‘zakelijk station’ voor in de ruimte ontwikkelen.

Blue Origin heeft nog meer ambitieuze plannen dan alleen mensen met te veel geld eventjes de ruimte in brengen. Onlangs kondigde het ruimtevaartbedrijf aan dat het plannen heeft voor een ‘commercieel ISS’, Orbital Reef genaamd. Het ruimtestation moet ergens tussen 2025 en 2030 operationeel zijn.

Lees ook:

Orbital Reef

Orbital Reef gaat in een lage baan om de aarde draaien en als een soort ‘bedrijvenpark voor gemengd gebruik’ fungeren, aldus Blue Origin. Het station biedt plaats aan tien astronauten en bestaat uit verschillende modules die tegen die tijd allemaal met de New Glenn-raket – de toekomstige draagraket van Blue Origin – worden gelanceerd. In onderstaand filmpje kondigt Bezos’ ruimtevaartbedrijf het station aan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Consortium

Blue Origin gaat overigens niet in z’n eentje Orbital Reef bouwen, maar krijgt hulp van Sierra Space – bekend van ruimtevaartuig Dream Chaser, een soort kleine spaceshuttle. Sierra Space levert de Large Integrated Flexible Environment (LIFE)-module waar astronauten in kunnen verblijven. Ook Boeing, Redwire Space, Genesis Engineering Solutions en de Arizona State University steunen de ontwikkeling van het commerciële ruimtestation door verschillende onderdelen en technologieën te leveren.

Zo gaat Boeing de wetenschappelijke module ontwikkelen en het station exploiteren en onderhouden, Redwire Space zal zich bezighouden met onderzoek, ontwikkeling en productie op het gebied van microzwaartekracht. Genesis Engineering Solutions bouwt een ruimtecapsule voor één persoon, het Single Person Spacecraft, en de Arizona State University gaat een wereldwijd consortium van universiteiten leiden voor wetenschappelijk advies en publieksvoorlichting. Blue Origin zelf levert verschillende onderdelen voor Orbital Reef.

orbital reef
Artistieke impressie van het Single Person Spacecraft dat Genesis Engineering Solutions gaat bouwen voor ruimtstation Orbital Reef.

ISS met pensioen

Blue Origin is niet het eerste bedrijf dat met plannen voor een ruimtestation komt. Zo kondigde de Californische start-up The Gateway Foundation in 2019 een commercieel station aan dat is gebaseerd op ideeën van nazi-wetenschapper Wernher von Braun. Zoals het er nu voor staat, wordt het internationale ruimtestation ISS namelijk voor 2030 buiten gebruik gesteld. Daardoor zijn initiatieven om het ISS te vervangen door een commerciële tegenhanger in een stroomversnelling geraakt.

Wil je meer lezen over bizarre ideeën die miljardairs hebben? Haal dan KIJK 9/2021 in huis! Bovendien hoef je met code GRATIS geen verzendkosten te betalen.

Bronnen: Blue Origin, New Atlas, Engadget

Beeld: Blue OriginPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws