Chinese quantumsatelliet gelanceerd

kijkmagazine

16 August 2016 11:00

Vandaag heeft China een satelliet gelanceerd die onder meer moet gaan zorgen voor communicatie die niet ongemerkt is af te luisteren.

China timmert hard aan de weg op wetenschaps- en technologiegebied. Het land heeft al de snelste supercomputer en de grootste radiotelescoop ter wereld. En vandaag kwam daar de eerste ‘quantumsatelliet’ bij, genaamd Quantum Experiments at Space Scale (QUESS).

Met het lanceren van een dergelijke satelliet heeft China het Westen op dit punt ingehaald. En uiteraard gebeurt dat niet zonder wat borstklopperij. “De Europeanen en de Amerikanen lagen op koppositie, maar nu leiden de Chinezen de weg”, zegt hoofdonderzoeker Alexander Ling tegenover AP.

Quantumcryptografie

Het meest praktische nut van QUESS zit hem in het verder ontwikkelen van een nieuwe vorm van cryptografie, die gebruikmaakt van quantummechanische effecten. Hiermee wordt het mogelijk om boodschappen te versturen die niet ongemerkt zijn af te luisteren.

Daarnaast gaat de satelliet zich bezighouden met intrigerende verschijnselen uit de quantummechanica, waar eerder op aarde baanbrekende experimenten aan zijn gewijd. Denk daarbij aan quantumverstrengeling en quantumteleportatie over nog nooit vertoonde afstanden.

Lees hier meer over de satelliet en zijn experimenten.

Bronnen: AP via Phys.org, NOS


Meer Nieuws