Curiosity begonnen aan roadtrip

Naomi Vreeburg

08-07-2020 12:59:18

curiosity

Benieuwd naar de vakantieplannen van Marsrover Curiosity? Een ritje naar zijn volgende bestemming.

Sinds begin 2019 onderzoekt Curiosity een kleirijk gebied op de berg Mount Sharp, gelegen in de Gale-krater op Mars. Maar zijn ‘baasjes’ vinden het tijd voor iets nieuws. Daarom is de Marsrover onlangs op reis gestuurd naar een ander gebied op de berg; rijk aan sulfaten. Een roadtrip voor een van onze favoriete rovers dus.

Lees ook:

Souvenir

Het gebied ligt slechts 1,6 kilometer verderop, maar Curiosity komt pas op zijn vroegst in september op de bestemming aan. Dit omdat de snelheid van het robotkarretje tussen de 25 en 100 meter per uur ligt én hij zich regelmatig door lastig te berijden terreinen moet worstelen. Dit doet de Marsrover voor een deel autonoom, maar op sommige stukken leidt NASA hem door het ruige landschap.

Bovendien kunnen zijn baasjes van Curiosity verlangen dat hij onderweg stopt om een plek te onderzoeken, of een grondmonster te nemen. Als een soort souvenir. Geen nutteloos magneetje voor aan de koelkast of een suffe sleutelhanger, maar een souvenir waar we wat van kunnen leren.

Nieuwkomer

Het sulfaatrijke gebied moet de NASA meer inzicht geven in het ‘natte’ verleden van Mars. Sulfaten, zoals gips, vormen meestal nabij water dat verdampt. De stoffen kunnen ons meer vertellen over het klimaat dat ooit heerste op de rode planeet.

Overigens had de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie op 17 juli de lancering van een andere Marsrover gepland. Maar door vertragingen bij de voorbereidingen, zal Perseverance – zoals het karretje is gedoopt – op zijn vroegst op 30 juli de lucht in worden geschoten. Ondertussen rolt Curiosity rustig verder.

Bronnen: NASA, phys.org

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws