Het verhaal achter Joe Bidens maansteen

André Kesseler

28-01-2021 16:00:00

maansteen

De nieuwe Amerikaanse president heeft een heel bijzonder stuk maansteen in zijn werkkamer.

Het kan je niet ontgaan zijn dat de VS een nieuwe president hebben. Nadat de boel grondig was ontdaan van alles wat de vorige president had achtergelaten, betrok de 78-jarige Joseph Robinette Biden jr. het Witte Huis en verfraaide zijn ovalen werkkamer onder meer met een echt stuk maansteen. Al snel deden er allerlei vragen de ronde over ‘de interwebs’: Wat deed de maanrots in The Oval Office? Hoe kwam Biden eraan? En welke missie bracht hem naar de aarde?

Lees ook:

Monster 76015,143

De maanrots, sample 76015,143 genaamd, blijkt te behoren tot de collectie van NASA’s Johnson Space Center in Houston in Texas. Biden kreeg het op verzoek te leen en zette het in The Oval Office “in de hoop dat het Amerikanen herinnert aan de ambities en prestaties van vorige generaties.”

maansteen

Hakken bij Station 6

Astronauten Harrison ‘Jack’ Schmitt – de enige geoloog die ooit de maan bezocht – en Eugene Cernan verzamelden monster 76015,143 tijdens Apollo 17, de laatste bemande missie naar de maan. Schmitt (foto hierboven) hakte het van een rots in Station 6, een vlakte aan de voet van de bergketen die Northern Massif wordt genoemd. Eenmaal op aarde, zaagde NASA’s Lunar Curation Laboratory er stukken af voor onderzoek (vandaar die rechte zijden) en uiteindelijk bleef er een stuk van 332 gram over.

maansteen

Bijzondere steen

Tussen 1969 en 1972 brachten de Amerikanen tijdens de verschillende Apollo-missies bij elkaar 381,92 kilo aan bodemmonsters mee van de maan. Wat de ‘presidentiële’ maansteen echt speciaal maakt, is het feit dat hij werd opgepikt in december 1972, de maand waarin Biden zijn eerste vrouw Neilia, en dochter Naomi, verloor bij een auto-ongeluk.

Bronnen: NASA, Popular Mechanics

Beeld: NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws