Nieuw raketsysteem belooft je in twee maanden naar Mars te brengen

Tim Tomassen

25 May 2024 12:00

Raketsysteem PPR

Een raketsysteem dat stuwkracht levert met plasma-explosies moet de reistijd naar Mars drastisch verkorten: van negen maanden naar twee.   

De NASA is druk bezig met het Artemis-programma, dat voor het eerst in meer dan 50 jaar weer mensen op de maan moet zetten. Tegelijkertijd kijkt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie ook al naar toekomstige bemande missies naar Mars.

Met de huidige technologie duurt het bijna twee jaar om een retourtrip naar Mars te maken: negen maanden om er te komen, drie maanden wachten voordat Mars en de aarde weer dicht bij elkaar staan, en dan nog eens negen maanden terug. Ruimtevaartbedrijf Howe Industries, gefinancierd door de NASA, denkt dat zijn Pulsed Plasma Rocket (PPR) een enkeltje van 2 maanden en een retourtje van zeven maanden mogelijk zal maken.

lampje

De afstand van de aarde tot Mars kan variëren van 54,6 miljoen kilometer tot 401 miljoen kilometer.

Lees ook:

Hoge stuwkracht en stoot

Het nieuwe (nog conceptuele) raketsysteem is gebaseerd op kernfusie en -splijting. De energie die daarbij vrijkomt wordt gebruikt voor het creëren van plasma-explosies die een enorme stuwkracht (100.000 Newton) leveren.

Een andere belangrijke eigenschap van de PPR is de hoge specifieke stoot (5000), een maat voor de efficiëntie van de motor. Hoe hoger de specifieke stoot, hoe minder brandstof nodig is om voldoende stuwkracht te leveren.

Nieuw tijdperk in ruimteverkenning

Dankzij de combinatie van stuwkracht en specifieke stoot zouden astronauten en vracht efficiënter en sneller van en naar Mars kunnen reizen dan met bestaande ruimtevaartuigen, schrijft de NASA. Bovendien zijn hierdoor ook andere verre missies met zware ruimtevaartuigen te realiseren. “De PPR maakt een heel nieuw tijdperk in de ruimteverkenning mogelijk”, aldus de ruimtevaartorganisatie.

Maar voorlopig is de PPR slechts een concept. Het gaat wel door naar fase 2 van het NASA Innovative Advance Concept-programma (NIAC). Daarbij zal Howe Industries onder andere beginnen met de eerste proof-of-concept experimenten.

Bron: NASA, Space.com

Beeld: Howe Industries via YouTube

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Nieuws