Picture Perfect: de iconische Ringnevel zoals die nog nooit gezien is

Tim Tomassen

28 augustus 2023 09:00

Ringnevel

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: James Webb trakteert op nieuwe foto’s van de bekende Ringnevel.

Op zo’n 2500 lichtjaar afstand stoot een stervende ster heet gas uit, waardoor er een uitdijende gasschil rond de ster ontstaat. Deze zogenoemde Ringnevel is al meerdere keren op de foto gezet, maar de James Webb-ruimtetelescoop laat nu veel nieuwe details zien. Dankzij zijn gevoelige infraroodcamera’s kan hij namelijk door gas en stof heen kijken, in tegenstelling tot voorganger Hubble.

Lees ook:

Extra ster

“Toen we de beelden voor het eerst zagen, stonden we versteld van de hoeveelheid details”, zegt Roger Wesson van Cardiff University. Zo is nu bijvoorbeeld te zien dat de heldere ring uit zo’n 20.000 afzonderlijke ophopingen van waterstofgas bestaat, elk ongeveer zo groot als de aarde. “Binnen de ring vonden we bewijs voor polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs), complexe moleculen die we niet hadden verwacht in de Ringnevel.”

Dankzij het Mid-InfraRed Instrument (MIRI) is nu ook materiaal buiten de heldere ring te zien. En verrassend genoeg zagen de astronomen daar tien regelmatig uit elkaar geplaatste cirkels in – als een soort boomringen. Hun verklaring: ze moeten wel gevormd zijn door interacties met een andere nog onbekende ster die om de Ringnevel heen draait. Wesson: “Geen enkele andere telescoop had de gevoeligheid en de ruimtelijke resolutie om dit subtiele effect te onthullen.”

Bronnen: NASA, ESA

Beeld: ESA/Webb, NASA, CSA, M. Barlow (University College London), N. Cox (ACRI-ST), R. Wesson (Cardiff University)

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Nieuws