Lift-off! Arabische ruimtemissie van start

Laurien Onderwater

2020-07-20 12:36:28

al-Amal

Ruimtesonde al-Amal (Hoop) is gisteren om 23.58 uur Nederlandse tijd met succes gelanceerd van de Japanse basis Tanegashima.

Een historisch moment voor de Verenigde Arabische Emiraten: gisteren werd de eerste interplanetaire ruimtemissie van het land gelanceerd. Ruimtesonde al-Amal zou eigenlijk op 14 juli al aan zijn reis beginnen, maar de lancering kon tot twee keer toe niet doorgaan vanwege ongunstige weersomstandigheden. Maar gisteren was het eindelijk zover en nu zet al-Amal koers naar Mars.

Lees ook:

Al-Amal

De eerste interplanetaire ruimtemissie van de Emiraten is een van de drie races naar Mars. Zo heeft China Tianwen-1 op de planning staan voor 23 juli en zijn de Verenigde Staten van plan om een week later de Mars 2020-missie te lanceren. De landen maken allen gebruik van een periode waarin de aarde en de rode planeet relatief dicht bij elkaar staan.

De verkenner zal naar verwachting in februari 2021 (als de VAE vijftig jaar onafhankelijk zijn) bij Mars aankomen. In tegenstelling tot de Chinese en Amerikaanse rovers landt al-Amal niet op de rode planeet, maar brengt hij zichzelf in een baan eromheen. Daar zal het een Martiaans jaar lang, ofwel 687 dagen, de atmosfeer bestuderen en in kaart brengen.

Bètastudies

Het al-Amal-team bestaat voor 90 procent uit jonge wetenschappers (onder de 35 jaar) die nauw samenwerkten met Amerikaanse onderzoekers. Ruimtevaarttechniek staat nog niet echt op de kaart in de Emiraten; het hoofd van de Marsmissie heeft computertechnologie gestudeerd. Met dit project hopen de VAE dan ook jongens en meiden te stimuleren een bètastudie te volgen die uiteindelijk zou kunnen leiden tot een carrière in de ruimtevaart.

Bekijk hier de lancering:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: ScienceAlert, New Atlas, Trouw

Beeld: Handout / Mitsubishi Heavy Industries / AFP

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys