Chinese Tianwen-1 onderweg naar Mars

Laurien Onderwater

23 July 2020 11:38

Nog een succesvolle lancering, dit keer voor China. Het land heeft, vier dagen na de Verenigde Arabische Emiraten, zijn eerste Mars-missie gelanceerd.

Ook in China mag de vlag uit, want de eerste Mars-missie van het land is zojuist met succes gestart. Een Long March 5-raket met aan boord Tianwen-1 (‘Vragen aan de hemel’) werd vanmorgen om 06:41 uur Nederlandse tijd gelanceerd vanaf de Wenchang-basis in Zuid-China. In februari moet het ruimtescheepje, bestaande uit een satelliet, een lander en een rover, aankomen bij de rode planeet.

Lees ook:

Tianwen-1

De satelliet – die is uitgerust met dertien instrumenten – zal een baan om Mars beschrijven waarbij hij de atmosfeer en de polen bestudeert, en mogelijke landingsplekken voor de rover onderzoekt. Als er een geschikte locatie is gevonden, zal de rover ‘voet zetten’ op de planeet. Slaagt het wagentje daar in dan is China het derde land ter wereld dat op Mars wist te landen. De Verenigde Staten en Rusland gingen China voor.

De rover weegt 240 kilo en is vergelijkbaar met NASA’s Spirit en Opportunity, waarvan beide missies zijn beëindigd door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De Tianwen-1-rover wordt met vier uitklapbare zonnepanelen van energie voorzien. Verder beschikt het karretje over een camera en nog vijf instrumenten om bodemonderzoek mee te verrichten.

Drukke bedoening

Het wordt opeens druk op en om onze buurplaneet. Op 19 juli is de Arabische ruimtesonde al-Amal gelanceerd, op 23 juli Tianwen-1 en op 30 juli gaat – als alles volgens plan verloopt – de Amerikaanse Mars 2020-missie van start. Dat is overigens geen toeval; de landen maken allen gebruik van een periode waarin de aarde en Mars relatief dicht bij elkaar staan. Iets wat eens in de 26 maanden voorkomt.

Bekijk hier de lancering:

Bronnen: BBC News, Tweakers

Beeld: Roman Baladin/ANP

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws