Tipje van de sluier opgelicht over nieuwe X-37B-missie

Laurien Onderwater

07 May 2020 15:51

X-37B missie

Halverwege mei gaat het mysterieuze toestel van de Amerikaanse luchtmacht opnieuw de ruimte in. Wat gaat het daar doen?

780 dagen vloog de X-37B tijdens zijn vijfde missie onafgebroken rondjes om de aarde. Maar wat het Amerikaanse ruimtevliegtuig daar precies deed, blijft een raadsel. Nu heeft de US Air Force bekendgemaakt dat het autonome toestel op 16 mei opnieuw zal worden gelanceerd vanaf Cape Canaveral in Florida. En voor het eerst wil de luchtmacht wat meer kwijt over deze zesde missie.

Lees ook:

Speculaties

Omdat de X-37B is omgegeven door zoveel geheimen, speculeren mensen er lustig op los over wat zijn missies inhouden. Zo zou het toestel volgens sommigen satellieten van andere naties uit de ruimte plukken en naar de aarde brengen, of satellietsignalen verstoren. Anderen menen dat de X-37B tests met lasers uitvoert die samen uiteindelijk een schild rond de Verenigde Staten moeten vormen om inkomende raketten te onderscheppen. Maar bewijs ontbreekt.

Om nog onbekende reden geeft de Amerikaanse luchtmacht nu meer prijs over de volgende missie van het ruimtevliegtuig. Zo zal de X-37B net als de vorige keer met een Falcon 9-raket van Spacex omhooggeschoten worden. Ook weten we dat het herbruikbare ruimtevaartuig een kleine FalconSat-8-satelliet naar de ruimte zal vervoeren om verschillende experimenten in een baan om de aarde uit te voeren.

Verder is de US Naval Research Laboratory van de partij. Het onderzoeksinstituut wil bestuderen hoe het zonne-energie kan omzetten in microgolven zodat het de energie naar de aarde kan stralen. Energie in de ruimte opwekken en vervolgens op aarde gebruiken, zou efficiënter zijn.

En de NASA geeft ook twee ladingen mee aan de X-37B. De ruimtevaartorganisatie wil onderzoeken hoe straling zaden en andere materialen kan beïnvloeden.

X-37B
Als alles volgens plan verloopt, zal de X-37B op zondag 16 mei worden gelanceerd vanaf Cape Canaveral. © United Launch Alliance

Mysterieus

De missie bestaat dus uit een hoop experimenten, meer dan elke andere missie, schrijft de US Air Force in een persbericht. Om al deze proeven mogelijk te maken, is de X-37B dan ook uitgerust met een speciale servicemodule, die aan de achterkant van het vliegtuig is gemonteerd en waarmee extra lading naar de ruimte kan worden vervoerd.

De zesde X-37B-missie lijkt dus lang niet zo geheimzinnig als de voorgaande opdrachten. Of gaat het ruimtetoestel nog veel meer proeven doen waarvan wij geen flauw benul hebben? Het zou ons in ieder geval niks verbazen. Want, zoals je in het artikel ‘Project X’ in KIJK 1/2020 kon lezen, heerst er bij defensie nou eenmaal een cultus van geheimhouding.

Bronnen: US Space Force, New Atlas, KIJK 1-2020

Beeld: USAF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Nieuws