A-10 maakt een buikschuiver

André Kesseler

10 April 2020 15:00

A-10 warthog

Als je KIJK een beetje volgt, zal het geen verrassing zijn dat de A-10 Warthog een van onze favoriete vliegtuigen is. Dus dit berichtje deed even pijn.

Een A-10 is ontworpen om grondtroepen bij te staan door onder meer vijandelijke tanks en troepen uit te schakelen. Door die rol van close air support, kan het toestel ontzettend veel hebben. Met een half afgeschoten vleugel en een kapotte staart vliegt-ie nog doodleuk naar huis. En toch ging het op de Amerikaanse Moody Air Force Base in het zuiden van de staat Georgia een beetje mis.

Lees ook:

A-10 Warthog
Deze A-10C Thunderbolt II moest plots een buiklanding maken. Het toestel droog twee gronddoelraketten en een luchtdoelraket met zich mee.

Buiklanding

Om nog onduidelijke redenen ging het landingsgestel van een A-10C Thunderbolt II niet naar beneden en moest de vlieger met zijn toestel een buiklanding maken. Op zich niet zo heul gevaarlijk, ware het niet dat de A-10C rondvloog met minimaal twee AGM-65 Maverick gronddoelraketten en één AIM-9 Sidewinder luchtdoelraket.

Het ziet er op deze foto niet naar uit dat dat oefenraketten waren, omdat de kenmerkende blauwe band ontbreekt. Gelukkig explodeerden de raketten niet.

De crash is wordt desondanks een duur geintje, maar omdat de A-10 nogal een taaie is, gaat hij dit waarschijnlijk gewoon overleven. De USAF is inmiddels een onderzoek gestart naar de oorzaak en de schade aan het air frame van het toestel.

Bronnen: Moody Air Force Base, Popular Mechanics

Beeld: Moody AFB

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws