Filmpje: wrattenzwijn stijgt op van de snelweg

Laurien Onderwater

10 August 2021 14:00

Warthogs

De Michigan Air National Guard heeft een stuk weg omgetoverd tot een werkende luchtmachtbasis, waar A-10-vliegers uit het hele land opstijgingen en landingen hebben geoefend.

Omwonenden moeten gek hebben opgekeken toen ze niet de gebruikelijke auto’s over de M-32 zagen karren, maar een A-10 Thunderbolt II. En dat was geheel volgens plan. Onder de noemer Northern Strike 21 voert de Michigan Air National Guard van 31 juli t/m 14 augustus een oefening uit waarbij vier A-10C Warthogs opstijgen en landen op de snelweg. Gewoon, voor het geval dat.

Lees ook:

Northern Strike

Naast vier Warthogs, die zo bijgenaamd zijn vanwege hun wrattenzwijn-achtige uiterlijk, nam ook een C-146 Wolfhound deel aan de oefening.

Op Twitter plaatsten de 127th Wing van de Michigan Air National Guard en het Michigan Department of Transportation (MDOT) filmpjes van de A-10’s en C-146’s die opstegen van en landden op een stuk van de Michigan State Highway M-32 bij Alpena. De snelweg was gedurende vijf uur voor het verkeer afgesloten om de A-10’s en C-146’s de gelegenheid te geven er te opereren. Het zou de eerste keer zijn dat een dergelijke oefening werd uitgevoerd.

Niet op de schroothoop

De A-10 is ontworpen om grondtroepen bij te staan door onder meer vijandelijke tanks en troepen uit te schakelen. Door die rol van close air support, kan het toestel ontzettend veel hebben. Met een half afgeschoten vleugel en een kapotte staart vliegt-ie nog doodleuk naar huis. Mede om die reden is het toestel al ruim dertig jaar de reddende engel van Amerikaanse frontsoldaten.

Maar ondanks zijn ‘onverwoestbaarheid’ wordt er al enige tijd over gedacht om de A-10 te vervangen. Want hoewel het wrattenzwijn bij het leger veel fans heeft, is dat bij de luchtmacht – die hem ooit met tegenzin kocht – niet het geval.

Toch is de USAF van mening dat deze onverwoestbare ijzervreter nog even niet met pensioen kan. En dus zal “het mooiste lelijke toestel dat er is”, zoals hoofdredacteur André Kesseler de A-10 noemt, voorlopig niet op de schroothoop belanden.

Bronnen: Popular Mechanics, The Drive, Twitter

Beeld: MSPNorthernMI/Twitter

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes