Armband voorkomt dat speakers je afluisteren

Laurien Onderwater

18 February 2020 12:45

slimme armband speakers

Leuk, zo’n praatpaal, maar lang niet iedereen voelt zich er comfortabel bij. Speciaal voor deze mensen ontwikkelden Amerikaanse onderzoekers een stoorzender.

Spraakassistenten als Amazone Echo en Google Home tref je in steeds meer huizen aan, want ze zijn ook ontzettend handig. Zeg: “Alexa, wat wordt het weer vandaag?” of “Hey Google, welke films draaien er in Amsterdam?” en je krijgt keurig antwoord. Maar zoals met vrijwel elke nieuwe internettechnologie zijn er ook zorgen over de privacy, want de dingen staan je wel de hele dag af te luisteren. Dat moet ook, omdat het systeem anders geen commando’s kan opvangen.

Voor degenen die zich er toch ongemakkelijk bij voelen, of gewoon even iets off the record willen zeggen, hebben onderzoekers van de Universiteit van Chicago nu iets bedacht: een slimme armband die alle microfoons in luidsprekers, smartwatches en smartphones verstoort.

Lees ook:

Witte ruis

De grote, en ietwat lelijke wearable is volgepropt met 24 speakers die ultrasone geluidsgolven uitzenden als de drager hem aanzet. Dit geluid is voor de meesten niet waarneembaar – wel voor honden en sommige jonge mensen. Microfoons in de omgeving van de armband pikken dit signaal (witte ruis) op, en luisteren niet meer naar andere geluiden.

Het grote voordeel van de armband is dat hij wordt gedragen door iemand die gewoon zijn dagelijkse taken in huis uitvoert. Hierdoor kan de draagbare technologie de geluidsgolven in alle richtingen uitzenden en dus alle microfoons – zelfs de exemplaren die zijn verborgen – bereiken. Een apparaat dat bijvoorbeeld op de eettafel staat, krijgt lang niet alle microfoons te pakken.

Stoorzender

Het team testte de armband in een ruimte waar ook een smartwatch, smartphone en slimme speaker aanwezig waren. In het eerste experiment maakten twee onderzoekers een praatje met elkaar, waarbij een van de twee de armband droeg terwijl die nog uit stond. Het gesprek werd opgenomen. In de daaropvolgende proef werd de armband aan gezet. De slimme apparaten waren toen niet in staat om het gesprek op te nemen, viel later terug te lezen in het transcript.

De slimme armband verstoort gespreksopnames van onder andere spraakassistenten, smartwatches en smartphones. © University of Chicago

Het maakt overigens ook niet uit of er bijvoorbeeld een shirt over de microfoons ligt; de armband is dan nog steeds een goede stoorzender.

Toegegeven, het grove ding is niet bepaald een mooi sieraad te noemen, maar het gaat hier natuurlijk om een prototype. De bedoeling is dat de ‘anti-smartwatch’ een stuk kleiner en sierlijker eruit gaat zien. En dan hopen de onderzoekers dat de armband net zo populair zal worden als smartwatches en andere slimme (afluister)apparaten dat nu zijn.

Bronnen: University of Chicago, The New York Times, New Atlas

Beeld: University of Chicago


Meer Nieuws