Bloedhond krijgt een spuitje

Karlijn Klei

10 December 2018 15:59

bloodhound ssc

Einde verhaal voor het Bloodhound SSC-project. Er is niet genoeg geld om de supersonische auto, die het snelheidsrecord op land aan diggelen moest rijden, de recordpoging te laten wagen.

De raketaangedreven ‘auto’ Bloodhound SSC zou met een ruime 1600 kilometer per uur het wereldrecord van 1228 km/u ver achter zich moeten laten. Maar hoewel het er vorig jaar oktober op leek dat het grote moment nabij was, kondigde het bedrijf vrijdag aan niet de noodzakelijke financiële middelen te hebben om de supersonische auto de rit werkelijk te laten maken. De wereldrecordpoging van de ‘bloedhond’ is daarmee van de baan.

Lees ook: Snelheidsmonster Bloodhound SSC

Prijskaartje

Dat het bouwen van een supersnelle auto geen makkelijke of goedkope klus is, heeft de Bloodhound wel aangetoond. Hoewel het project sinds de start in 2007 de interesse van het publiek wist vast te houden, was het prijskaartje al langer problematisch.

Door donaties, sponsoren en allerlei samenwerkingsverbanden leek het lang goed te gaan, maar helaas liepen de kosten te hoog op. Afgelopen oktober luidde een tekort van dik 29 miljoen euro het begin van het einde in; het project werd toen onder curatele geplaatst.

Uitgesteld en afgeschoten

En het leek vorig jaar zo dichtbij. Coureur Andy Green, die ook het staande wereldrecord vestigde, scheurde bij wijze van proef met een snelheid van 320 km/u over het Newquay-vliegveld in Cornwall. Alles leek zo goed als klaar, maar helaas zal de Bloodhound het ambitieuze record dus niet gaan verbreken.

Mocht je een flinke duit op zak hebben… volgens Green is de raket-aangedreven auto voor een ‘schijntje’ te koop; een kwart miljoen pond (zo’n 275.000 euro), ongeveer de prijs van een Ferrari.

Bronnen: Bloodhound SSC, BBC, New Atlas

Beeld: Bloodhound SSC

KIJK 12/2018 complotBen je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws