Cessna schiet drone neer

André Kesseler

23-06-2021 12:30:00

Cessna drone

Het Israëlische leger werkt aan een nieuw laserwapen om de ’ijzeren koepel’ te versterken.

Er wordt op verschillende plekken ter wereld gewerkt aan lasersystemen waarmee drones uit de lucht te halen zijn. De Amerikanen hebben al verschillende tests ondernomen met een forse laser op een marineschip, en nu zetten de Israëli ook stappen. Vanuit een Cessna.

Lees ook:

Cessna
Cessna met het laserwapen.

Uit de lucht gebrand

Elbit Systems slaagde erin om, in samenwerking met het ministerie van defensie en de Israëlische luchtmacht, een High-Power Laser Weapon System (HPL-WS) in het relatief klein vliegtuig te plaatsen en daarmee tijdens een test verschillende drones uit de lucht te branden. En het doel is om met de laser ook ander inkomend wapentuig neer te kunnen halen.

Cessna
Het laserwapen

Tijdens de recente schermutselingen vuurde Hamas meer dan 4300 raketten richting Israël af. Het Israëlische raketafweersysteem, Iron Dome (foto hieronder), slaagde erin 90 procent van die raketten te onderscheppen.

Iron Dome

Een raket met een raket uit de lucht halen, blijft een knap staaltje techniek. Vooral als je weet dat het systeem de baan van een inkomende raket kan berekenen en razendsnel bepaalt of die een gevaar vormt. Als het projectiel in een onbewoond gebied gaat neerkomen, laat Iron Dome hem gewoon gaan.  

Iron Dome
De Iron Dome

125.000 per schot

Technisch indrukwekkend dus, maar het is ook een duur geintje. Elke afweerraket kost omgerekend 125.000 euro. Bovendien is de capaciteit van de tien lanceersystemen die samen de Iron Dome vormen nogal beperkt. Een laser kan in dat geval uitkomst bieden, want één laserschot kost maar ongeveer één dollar.

Bronnen: Elbit Systems, New Atlas

Beel: Elbis Systems

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws