Minisatelliet gaat hypersone raketten opsporen

André Kesseler

16 July 2021 14:00

cubesats

De dreiging van raketten die met enorme snelheid richting hun doel schieten, neemt toe. En dus werken de VS aan systemen om die te bestrijden.

Verschillende grootmachten werken aan hypersone raketten; wapens die door hun enorm hoge snelheid van minimaal 5000 kilometer per uur heel lastig tegen te houden zijn. De Amerikaanse Missile Defense Agency heeft nu twee kleine satellieten gelanceerd die daarbij kunnen helpen.

Lees ook:

cubesats
Een van de nieuwe hypersone raketten waar de Amerikanen zich zorgen over maken is de Russische 3M22 Zircon. Met zijn ramjetaandrijving van de Zircon met 8500 kilometer per uur richting zijn doel

Broodsat

De zogenoemde cubesats hebben ongeveer het formaat van een brood en maken deel uit van het CubeSat Networked Communications Experiment (CNCE). De lancering was het begin van een drie maanden durende technologiedemonstratiemissie waarbij gekeken wordt of de Hypersonic and Ballistic Tracking Space Sensors (HBTSS) aan boord van de minisatellieten de hypersone raketten kunnen waarnemen én vooral kunnen volgen.

Uiteindelijk moeten er een heleboel van dit soort kleine satellieten komen om een wereldwijde dekking te kunnen krijgen. Ze gaan dan deel uitmaken van een systeem dat detecteert als er ergens een hypersone of ballistische raket wordt gelanceerd, bepaalt waar die naartoe gaat, de raket volgt, en ook nog de doelinformatie doorgeeft aan het afweersysteem op de grond.

cubesats

Kogel op kogel

Het uit de lucht halen van inkomende hypersone en ballistische raketten is overigens een uitdaging op zich. Het wordt weleens vergeleken met het onderscheppen van een kogel door er een andere kogel op af te schieten.

cubesats

De CubeSats zijn gebouwd met onderdelen die overal verkrijgbaar zijn. Dat maakt het niet alleen mogelijk om snel aanpassingen te doen als een bepaald onderdeel niet goed blijkt te werken, maar houdt ook de kosten relatief laag. Elke satelliet kost daardoor ‘slechts’ zo’n 1,3 miljoen dollar ( circa 1,1 miljoen euro). Klinkt als veel, is het niet, want een beetje defensiesatelliet kost volgens de Missile Defense Agency al snel honderden miljoenen.

Bronnen: US Defense, New Atlas

Beeld: VOX Space Photo

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws