Jullie hebben gestemd: dit tech-idee heeft gewonnen!

Laurien Onderwater

15 September 2022 12:01

winnaars beste tech-idee 2022

De stembussen voor het Beste tech-idee 2022 zijn gesloten. Benieuwd welke innovatie de meeste stemmen heeft gekregen? Je leest het hier.

In 2016 begonnen we met het Beste tech-idee. Inmiddels zijn we zeven wedstrijden en heel wat technologische innovaties verder. Universiteiten, hoge scholen en startups werken heel druk aan de technologie van de toekomst en dat leverde ook dit jaar weer een lange lijst op met inzendingen voor KIJKs Beste Tech-idee 2022. Nadat er een maand lang gestemd kon worden, is dit idee uit de bus gekomen als winnaar.

Dit is de publiekswinnaar

Nederland telt nogal wat portiekflats, die vooral in de jaren vijftig en zestig uit de grond werden gestampt. 11 procent van de woningen, zo’n 847.000 stuks, bevindt zich in portiekflats. Een groot deel daarvan staat op de slooplijst. Ze zijn verouderd, gehorig en slecht geïsoleerd. Om te kunnen verduurzamen, moeten ze plaatsmaken voor nieuwe flats.

Of kan het ook anders? De TU Delft-studenten van SUM denken van wel. Ze bedachten een soort ‘opzetstuk’ van een of twee woonlagen, gemaakt van gerecyclede of biobased materialen. De bovenste verdieping zit vol met zonnecellen. Niet alleen op het dak, maar ook op de gevel. Die moeten samen genoeg energie opwekken om het complete bouwwerk van elektriciteit te voorzien. Verder zitten er in die extra woonlaag accu’s verwerkt om overtollige elektriciteit tijdelijk op te slaan, en een systeem om regenwater te verzamelen.

Dit idee kon massaal op jullie steun rekenen, want Team SUM haalde de meeste stemmen binnen en is dus de Publiekswinnaar van 2022!

team SUM

Jurywinnaar 2022

Naast de Publieksprijs reiken we ook de Juryprijs uit dit jaar. De vierkoppige jury bestaande uit Anouk Vos (cyberdeskundige), Jim Heirbaut (De Ingenieur-redacteur), Jacqueline van den Ende (CEO van Carbon Equity) en wetenschapsjournalist en presentatrice Anna Gimbrère buigen zich over de twintig ideeën. Gezamenlijk bepalen zij welke innovatie deze felbegeerde award wint.

Meer over de innovatieve ideeën en de winnaars lees je in KIJK 12/2022. Dit nummer ligt vanaf 17 november in de winkel.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Beste Tech-Idee