Welke duurzame auto wint de race?

KIJK-redactie

13 August 2020 10:59

elektrisch waterstof

Wie een ‘groene’ auto wil kopen, komt al snel bij een elektrisch exemplaar uit, of bij eentje die op waterstof rijdt. De stekkerauto heeft sinds jaren de voorkeur van milieuvriendelijke consumenten. Toch is de waterstofauto nog steeds aan een stille opmars bezig.

Het lijkt een gelopen race: er rijden in ons land op dit moment ongeveer 180.000 stekkerauto’s rond, tegenover 251 waterstofauto’s. Je elektrische auto laden kan aan een van de tienduizenden publieke laadpalen, terwijl waterstof bijtanken vooralsnog slechts op vijf locaties mogelijk is. Overweeg je een elektrische auto te kopen? Dan kun je in Nederland uit 35 modellen kiezen. Wie een waterstofauto wil aanschaffen, is aangewezen op de Toyota Mirai of de Hyundai Nexo. Voor deze waterstofauto’s tel je ruim 70.000 euro neer, terwijl je voor een (weliswaar compacte) elektrische auto al een heel eind komt met 25.000 euro.

Maar ook de prijs per kilometer pakt bij elektrisch rijden een stuk voordeliger uit: wie zijn auto thuis oplaadt (wat 90 procent van de tijd het geval is, blijkt uit onderzoek) betaalt ongeveer 4 eurocent per kilometer. En laden langs de snelweg kost weliswaar zo’n 7 tot 12 eurocent per kilometer, maar bij een waterstofauto ben je hoe dan ook circa 10 cent per kilometer kwijt.

Op basis van deze cijfers kun je dus eigenlijk maar één conclusie trekken: de elektrische auto wordt een succes en de waterstofauto blijft een nicheproduct. In andere landen staat het er namelijk niet veel anders voor. Er rijden wereldwijd zo’n 11.000 waterstofauto’s rond, tegenover ruim 7 miljoen stekkerauto’s. Daarom luidt de grote vraag: is het echt al een uitgemaakte zaak?

Dit is het begin van het artikel ‘Elektrisch versus waterstof’ te vinden in KIJK 9/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 20 augustus tot en met 16 september.

Meer informatie:

Tekst: Hidde Middelweerd

Beeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Tech