F-22 wordt gemoderniseerd

André Kesseler

15 August 2017 15:59

F-22

Een van de meest legendarische toestellen van dit moment krijgt nieuwe tanden.

De F-22 Raptor wordt gezien als het beste jachtvliegtuig ooit, maar met 150 miljoen dollar per stuk is-ie ook een tikkie duur. En dus besloot het Pentagon om de productie in 2009 stop te zetten en het bij 195 Raptors (187 operationeel inzetbare en 8 testtoestellen) te laten. Toch is de Amerikaanse luchtmacht erg te spreken over de toestellen en werd het kennelijk tijd voor een upgrade voor de superjager.

Blocken

Tijdens de ontwikkeling van de F-22, bouwde Lockheed Martin zogenoemde engineering, manufacturing and development (EMD)-modellen om de verschillende technologieën mee te kunnen beproeven. Een van die testmodellen, met het serienummer 91-4006, maakte destijds verschillende testvluchten op Edwards Air Force Base in Californië en werd daarna opgeslagen. Lockheed Martin is nu bezig om 91-4006 van de huidige Block 10-configuratie om te bouwen naar Block 20 en daar allerlei tests mee te doen.

Als dat allemaal goed verloopt, krijgen alle Raptors een upgrade waarmee ze onder meer nog effectiever AIM-120 AMRAAM luchtdoelraketten kunnen inzetten en ook bij supersonische snelheden GPS-geleide bommen af kunnen werpen. Wat de Raptors er verder allemaal aan capabilities bij krijgen, is niet bekend gemaakt.

Maar het vermoeden bestaat dat de ze ook vernieuwde netwerksystemen aan boord krijgen, zodat ze beter kunnen samenwerken met de F-35. En dat Lockheed Martin mogelijk ook nieuwe laserapparatuur gaat testen, waarmee inkomende raketten en drones uit de lucht kunnen worden gehaald.

Bron: Popular Mechanics

Beeld: US Air Force / Boeing

Lees ook:

KIJK 8/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws