F-35-vloot passeert 100.000 vlieguren

Laurien Onderwater

27 July 2017 09:00

vlieguren

F-35 Lightning II-straaljagers hebben er, zonder ongelukken, al heel wat vluchten op zitten.

Vliegtuigfabrikant Lockheed Martin heeft zojuist een mijlpaal bereikt: de F-35’s hebben er gezamenlijk meer dan 100.000 vlieguren op zitten. Hiermee komt de System Development and Demonstration phase bijna tot een eind. De overige tests omvatten onder andere het valideren van de 3F-software, het testen van de F-35B skisprong (waarbij het vliegtuig vanaf een korte baan moet opstijgen), en voltooiing van de nauwkeurigheidstesten van de wapensystemen aan boord.

Veilige vliegtuigen

Opmerkelijk is dat er geen heftige ongelukken zijn gebeurd tijdens de 100.000 uur aan testvluchten die de straaljagers maakten. Hoewel de F-35 drie grote branden heeft gehad, waarvan een in de lucht, zijn er geen vliegtuigen verloren gegaan in botsingen en zijn er dus geen doden gevallen.

Als de F-35’s deze lage ‘ongeluksgraad’ vast weten te houden, kunnen ze weleens een van de veiligste gevechtsvliegtuigen in de Amerikaanse militaire geschiedenis worden.

Bronnen: Lockheed Martin, Popular Mechanics, New Atlas

Beeld: U.S. Air Force/Todd Cromar

Lees ook:

KIJK 8/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws