Filmpje: A-10 is nog niet afgeschreven

Naomi Vreeburg

27-05-2017 11:00:24

A-10

Een groep van A-10 Thunderbolts maakte onlangs een ‘olifantenloopje’. Bekijk het filmpje!

Al meer dan 25 jaar is de A-10 de reddende engel van Amerikaanse frontsoldaten. Toch wordt er al langer over gedacht om de Warthog, een bijnaam van het toestel dat verwijst naar het nogal lelijke knobbelzwijn van de Afrikaanse savannes, te vervangen. Want hoewel de A-10 bij het leger veel fans heeft, is dat bij de luchtmacht – die hem ooit met tegenzin kocht – niet het geval.

Toch maakte de U.S. Air Force op 22 mei onderstaand filmpje waarbij dertig A-10 Thunderbolts van de 23rd ‘Flying Tigers’ Fighter Group een zogenoemde elephant walk uitvoerden. Vergezeld door een HH-60G Pave Hawk en twee HC-130J Combat King II transports van de 347th en 563rd reddingsquadrons.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Een dag na de demonstratie gaf het Pentagon overigens het budget van de Amerikaanse president Trump voor 2018 vrij. Hierin stond ook aangegeven dat de A-10s die nu in gebruik zijn, dat jaar zeker zullen worden behouden. Ook het spionagevliegtuig U-2, oftewel de drakendame, is opgenomen in het budget en kan dus (nog even) opgelucht ademhalen.

Bronnen: Popular MechanicsBusiness Insider

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?