Snelste supercomputer ontwikkelt AI-tool

Laurien Onderwater

16 February 2021 15:21

supercomputer Fugaku

Fugaku, de snelste supercomputer ter wereld, heeft een kunstmatig intelligent programma getraind dat nauwkeurig tsunami’s kan voorspellen.

Op 11 maart 2011 veroorzaakte een aardbeving voor de kust van Japan een verwoestende tsunami, waarbij rond de 20.000 doden vielen. Voor het land vormen de extreem hoge golven een altijd aanwezige bedreiging, omdat het onderhevig is aan een hoge mate van seismische activiteit. Japanse wetenschappers willen daarom verwoestende overstromingen als gevolg van tsunami’s nauwkeurig kunnen voorspellen en nu lijken ze een krachtige tool te hebben ontwikkeld die dat kan.

Lees ook:

Fugaku

De onderzoekers komen met een nieuw AI-model dat is gebouwd met ‘s werelds snelste supercomputer, Fugaku. Met een pieksnelheid van 415 petaflops is de Japanse computer een echte snelheidsduivel; hij kan maar liefst 415 biljard berekeningen per seconde uitvoeren. Fugaku is ontwikkeld door Japanse onderzoekers van het RIKEN-instituut en Fujitsu, een vooraanstaand technologiebedrijf.

Fugaku’s rekenkracht werd gebruikt door een onderzoeksteam van Fujitsu, de Tohoku-universiteit en het instituut voor aardbevingsonderzoek van de universiteit van Tokio, dat er tsunami’s mee simuleerde. De wetenschappers creëerden er 20.000 mogelijke tsunamiscenario’s mee en gebruikten die als trainingsdata voor het AI-model. Het algoritme bestudeerde golfvormen van tsunami’s op het moment dat er een aardbeving plaatsvond en de resulterende overstromingen.

Het resultaat van de trainingssessies is een kunstmatig intelligent systeem dat overstromingen als gevolg van een tsunami nauwkeurig kan voorspellen. En hoewel het model vooraf moet worden getraind op Fugaku, kan het daarna op ‘gewone’ computers worden geladen en in enkele seconden zijn voorspellingen doen. Dat is een groot voordeel ten opzichte van andere voorspellingsmethodes, aldus de onderzoekers.

Bronnen: Fujitsu, New Atlas

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws