Supercomputer Fugaku verplettert snelheidsrecord

Annelies Bes

24 June 2020 14:59

De nieuwe top500-lijst supercomputers is bekend. Aan de top schittert de Japanse Fugaku met een piekprestatie van 415 petaflops.

Computers worden steeds sneller, krachtiger en slimmer. Geen seconde hoef je te wachten bij het openen van een webpagina of applicatie. Maar onze persoonlijke lap- en desktoppen zijn slechts nietige, slome slakken in vergelijking met de snelheidsmonsters die de top500-lijst van supercomputers hebben bereikt. 

Bovenaan die lijst presenteert zich sinds kort een nieuwe kandidaat: de Fugaku supercomputer. Het apparaat is ontwikkeld door Japanse onderzoekers van het RIKEN-instituut en Fujitsu, een vooraanstaand technologiebedrijf.

Lees ook:

Snelheidsduivel

Met een pieksnelheid van 415 petaflops, ofwel 415 biljard berekeningen per seconde, is de Japanse computer een echte snelheidsduivel. Hiermee stoot hij de Amerikaanse supercomputer Summit van de troon, die ‘slechts’ 148 petaflops bereikt. Om deze snelheid te behalen, is de Fugaku bepakt met 158.976 stuks 48-core chips. In vergelijking, de meeste van onze laptops bevatten een enkele dual-core of quad-core processor.

Bijzonder is dat de Fugaku op ARM-architectuur draait, een relatief simpele processor die ook vaak wordt gebruikt in mobiele telefoons en televisies. Nooit eerder heeft een supercomputer met ARM-chips het zo ver geschopt op de toplijst.

Supercomputer Fugaku verplettert snelheidsrecord met 415 petaflops

Ingewikkelde modellen

Eigenlijk zou de supercomputer pas volgend jaar aan het werk worden gezet. Toch staat de machine nu al volop te ratelen in het RIKEN-instituut. Zijn kick-off is vervroegd om de strijd tegen het coronavirus aan te gaan. Zo rekent het aan ingewikkelde modellen over de verspreiding van het virus via minuscule druppels in de lucht.

Lang zal de Fugaku het niet volhouden aan de absolute top van de lijst. Vanuit de Amerikaanse hoek komen al geluiden van nieuwe supercomputers die de grens van 1000 petaflops (1 exaflop) gaan overschrijden. En in 2023 staat er een systeem op de planning die maar liefst 2,2 exaflops rekenkracht aantikt. Hiermee zet de eeuwige strijd om het eerste plekkie zich voort.

Bronnen: Tweakers, ScienceAlert

Beeld: RIKEN

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Tech