Google maakt captcha’s onzichtbaar

Naomi Vreeburg

13-03-2017 13:00:34

captcha’s

Dag vervelende captcha’s! We zullen jullie missen als kiespijn.

Lastig te lezen woorden overtikken in een balkje of het hokje voor ‘ik ben geen robot’ aanklikken om te bewijzen dat je toch echt van vlees en bloed bent, is voor velen verleden tijd. Google heeft aangekondigd een nieuw systeem te hebben gemaakt dat mensen en machines op de achtergrond weet te onderscheiden. Met deze onzichtbare captcha’s hoeven we geen puzzeltjes meer op te lossen.

Geheimzinnig

Google wil niet uitweiden over de precieze werking van het systeem. Waarschijnlijk om de makers van de hackende robots niet in de kaarten te laten kijken. Google geeft alleen aan dat het gaat om “een combinatie van machine learning en geavanceerde risicoanalyse die zich aanpast aan nieuwe en opkomende dreigingen”.

Een oud medewerker bij Google, Shuman Ghosemajumder, zegt tegen Popular Science dat het nieuwe systeem waarschijnlijk let op hoe je de muis verplaatst en kijkt naar je ip-adres om te achterhalen of je al dan niet een robot bent.

Verdacht

Je moet je overigens niet verdacht gedragen op het web, anders ben je nog niet van de captcha’s af. Als Google namelijk het vermoeden heeft dat je een robot bent, krijg je de ouderwetse captcha’s alsnog voor je kiezen.

Bronnen: Popular Science, GizmodoPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis