Groen bouwen 3.0

KIJK-redactie

31 mei 2010 13:00

Steden, gebouwen of boten die zichzelf van groene stroom voorzien en daarnaast ons vervuilde milieu schoon maken. Tot op heden zijn ze nog toekomstmuziek, maar wellicht gaat dat snel veranderen. De ontwerpen liggen al klaar, en KIJK zet er een aantal op een rijtje

BeeldverhaalSite

Rezza Randian/Erwin Setiawan/Ayu Diah Shanti/Leonardus Chrisnantyo

Schoonwaterflat
Door Jakarta loopt de Ciliwungrivier, een smerige rivier die door tonnen afval langzaam aan het dichtslibben is. Hierdoor overstroomt de Ciliwung bijna jaarlijks, wat elke keer weer honderdduizenden mensen in woningnood brengt. Bovenstaand project moet dat veranderen. Als het Ciliwung Recovery Project ooit doorgaat, hebben tienduizenden mensen een nieuwe woning en heeft de Indonesische hoofdstad weer een schone rivier. Het bouwwerk bestaat uit immense bogen die het rivierwater zuiveren, gedeeltelijk gebruiken en weer schoon terugpompen in de rivier. De kantoren, huizen en winkels in de bogen gebruiken dit water voor zo’n beetje al hun alledaagse behoeften.

BeeldverhaalSite1

Dr. David Fisher/Dynamic Architectures Group

Doordraaien
Ja, echt waar, op ieder van deze vijf afbeeldingen staat dezelfde flat. De Dynamic Tower heeft tachtig etages en die kunnen allemaal helemaal rond draaien. Hierdoor kun je tijdens het ontbijt de zon op zien komen, om in de avond vanaf dezelfde stoel, door hetzelfde raam, de zonsondergang te zien. Tussen iedere etage zitten stille windturbines van koolstof en liggen zonnepanelen. Doordat iedere verdieping los van de overige etages  kan ronddraaien, heeft iedere etage in principe zijn eigen ‘dak’, wat ertoe leidt dat de flat extreem veel zonlicht kan opvangen, evenveel als tien normale flats van gelijke hoogte. De flat is ontworpen voor de enige plaats waar de kans bestaat dat hij ooit gebouwd gaat worden: Dubai.

BeeldverhaalSite2

Vincent Callebaut Architectures

Bootje varen 2.0
Dit aparte bootje kan veel meer dan varen en er hypermodern uitzien. De Physalia maakt de rivieren waarin hij vaart een stukje schoner. De buitenkant van het gevaarte bestaat uit titaandioxide en dat breekt vuil af op het moment dat het reageert met het uv-licht van de zon. En uiteraard zet het ontwerp de zonnestralen om in stroom, dus je zult er geen benzinemotor in aantreffen. Wanneer je dit gevaarte over een aantal jaar tegenkomt in de Amsterdamse Keizersgracht, is een bezoekje zeker de moeite waard. Aan boord is eigenlijk niets te doen, wel veel te zien. De ideale plaats om te luieren dus. En dat alles op een keurig schone gracht.

Dit is een fragment van een artikel uit KIJK 7/2010, in de winkel van 4 juni t/m 1 juli.

Beeld: Vincent Callebaut Architectures










Meer Artikelen