Hoe is mijn slimme gasmeter beveiligd?

André Kesseler

12-07-2021 12:00:00

gasmeter

Hoe geeft de slimme gasmeter data door aan de elektriciteitsmeter? En hoe wordt voorkomen dat de elektriciteitsmeter het gasverbruik van de buren afleest?

Het is de bedoeling dat eind dit jaar minstens 80 procent van alle energiemeters in ons land slimme meters zijn. Dat heeft al vrij veel vragen opgeleverd, onder meer over het doorgeven van privacygevoelige data.

In die hoek zit ook de vraag van Hans van der Velden. Hij mailt: “Ik heb thuis een ’slimme’ gas- en elektriciteitsmeter, en mijn naaste buren ook. Ik weet dat de elektriciteitsmeter door middel van een radiofrequentie de gebruiksgegevens van gas en elektriciteit doorgeeft aan de energieleverancier. Maar hoe geeft mijn gasmeter de gegevens door aan de elektriciteitsmeter? En hoe wordt voorkomen dat mijn elektriciteitsmeter het gasverbruik van mijn buren afleest? Hun gasmeter zit slechts 1 meter van de mijne, gescheiden door een dun houten schot.”

Lees ook:

P1, P2, P3

De elektriciteitsmeter stuurt de standen door via het mobiele GPRS- of CDMA-netwerk (niet via Wi-Fi dus) en heeft een soort ingebouwde mobiele telefoon. Eentje met verschillende poorten: P3 is de dataverbinding tussen de meter en de computerserver van de netbeheerder. P1 is de (telefoon)stekkeraansluiting die je zelf kunt gebruiken voor de energieverbruiksmanager. En P2 is de verbinding tussen de gasmeter en de slimme meter.

Martin van der Heijden van netbeheerder Enexis zegt in antwoord op de vraag: “Om de communicatie tot stand te brengen, verbindt de monteur de gasmeter via de ingebouwde software aan de elektrameter. Dan wordt de koppeling beveiligd met een aantal unieke beveiligingssleutels. Dit maakt het onmogelijk dat de elektriciteitsmeter communiceert met een andere meter dan de ‘eigen’ gasmeter.” Gerustgesteld, Hans?

Deze vraag kon je vinden in KIJK 10/2020.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK Antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl

Beeld: Lex van Lieshout/ANP

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer KIJK antwoordt

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?