Leidt een stroomstoring tot een geboortegolf?

André Kesseler

05 April 2021 12:00

stroomstoring

Negen maanden na een grootschalige blackout worden er vaak veel baby’s geboren. Althans, zo lijkt dat. Maar klopt het ook?

Gelukkig komen grootschalige en langdurige stroomstoringen in Nederland niet zo vaak voor. Maar in andere landen wel, en soms worden ze negen maanden later gevolgd door berichten over een piek in het geboortecijfer. Dat begon allemaal na een reusachtige storing op 9 november 1965 waarbij zo’n 30 miljoen mensen in het noordoosten van de Verenigde Staten en delen van Canada dertien uur lang zonder stroom zaten.

Lees ook:

Blackout baby boom

Negen maanden hierna bracht The New York Times een serie artikelen over wat de krant omschreef als de blackout baby boom. Daarin werd onder meer een niet bij naam genoemde deskundige van de Planned Parenthood Federation geciteerd. De man beweerde dat als alle alternatieven voor seks wegvallen – zoals vergaderingen, lezingen, kaartavondjes, theaterbezoek of naar de kroeg gaan – mensen weinig anders kunnen doen dan elkaar bespringen.

Uit onderzoek blijkt daarentegen dat de gesuggereerde piek in het geboortecijfer helemaal niet bestaat. In het beste geval gaat het om een normale fluctuatie van het aantal bevallingen, maar meestal is zelfs dat niet zo. Babybooms als gevolg van stroomstoringen, sneeuwstormen en uitgeschakelde voetbalteams zijn dus een mythe.

Hoewel… In 2014 vond Alfredo Burlando, hoogleraar aan de Universiteit van Oregon, toch een verband tussen een stroomstoring en een geboortegolf. Dat gebeurde in het Oost-Afrikaanse Zanzibar, waar mensen het vanaf 21 mei 2008 bijna een maand lang zonder stroom moesten stellen. Dat, in combinatie met een gebrek aan voorbehoedsmiddelen, bleek genoeg voor een uitzondering op de regel.

Deze vraag kon je vinden in het zomernummer van KIJK.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl

Beeld: CAMERAFIEND/CC BY-SA 3.0

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Mens